Belföld

Maffiamódszereket alkalmaztak Zuschlagék

Az ügyészség benyújtotta a vádiratot a Zuschlag-ügyben: Zuschlag Jánost és néhány társát azonban egységesen bűnszervezetben, folytatólagosan és különösen nagy értékre elkövetett csalással vádolják – írja a Magyar Nemzet.

A vádhatóság nem helyezte szabadlábra a szocialista politikust, hanem a büntetőtanácstól kér döntést – tudta meg a lap a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Az egyes vádlottak cselekményeinek jogi minősítése részben eltér egymástól, de Zuschlagot és néhány vádlott-társát bűnszervezetben, folytatólagosan és különösen nagy értékre elkövetett csalással vádolják.

Ez azt jelenti, hogy a résztvevők maffiamódszert alkalmaztak: kiosztották a szerepeket, megszervezték az ügyletek lebonyolítását. A Medgyessy-kormány idején álegyesületek és álalapítványok beiktatásával így szereztek állami támogatást a Gyurcsány Ferenc miniszter és Szilvásy György közigazgatási államtitkár vezette ifjúsági tárcától.

A megyei főügyészség helyettes vezetője, Szabó Ferenc elmondta, hogy a bűncselekménnyel okozott 72 millió forintos kárösszegből 60 millió megtérült. Ötvenet ügyvédje révén Zuschlag fizetett be, kérve az előzetes letartóztatás megszüntetését. Az ügyészség nem rendelte el a szocialista politikus szabadlábra helyezését, a bíróságtól kéri a döntést – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik