Belföld

Társadalmi szerződést készít a Fidesz

Akár előrehozott választások esetén, akár 2010-ben, de a Fidesz kormányzását az átmenetet szabályozó társadalmi szerződéssel kell kezdeni - idézi a Népszabadság Stumpf Istvánt, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminiszterét.

Az új alku az új közteherviselési rendszert szabályozná. Stumpf szerint egy nagy, széles társadalmi-gazdasági megállapodást kell kidolgozni, hogy ezt Orbán-paktumnak fogják-e hívni a Moncloa-paktum nevére is utalva, az kérdéses. Az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere úgy látja, hogy a gazdasági erők, munkáltatók, munkavállalók és a civil társadalom szereplőinek bevonásával kell egy tagolt, az első két év válságkezelésére vonatkozó megállapodást létrehozni.

Vezető fideszes politikusok szerint nem a jóléti kiadások mérséklése lenne az adócsökkentés ellentételezése a Fidesz kormányra lépésekor. Bár Orbán Viktor irányítása mellett több munkabizottság dolgozik különböző témákon, a konkrét kérdésekre adott konkrét válaszokkal csak akkor akar előhozakodni az ellenzéki párt, amikor arra elérkezettnek látja az időt, azaz amikor belátható közelségbe kerül a parlamenti választás – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik