Belföld

Baka: Lomnici szavazata nem etikus

Örömömre szolgál, hogy az OIT-ban jelentős támogatást kaptam, hiszen az igenek és a nemek között mindössze egy különbség volt, reálisan nem is számíthattam többre - mondta Baka András főbírójelölt. A meghallgatás légkörét egyébként hidegnek érezte, és nem tartja etikusnak, hogy Lomnici Zoltán is szavazott.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) kedden döntött arról, hogy nem támogatja Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Az OIT törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

A főbírójelöltnek örömére szolgál, hogy az OIT-ben jelentős támogatást kapott, hiszen hatan szavaztak igennel, heten nemmel, két szavazat pedig érvénytelen volt. Külsősként, reálisan nem is számíthattam többre, megtisztelő ez a szavazati arány – jegyezte meg. Számára az okozott csalódást, hogy az OIT nem biztosított lehetőséget elképzelései átfogó ismertetésére. A tagok csak néhány kérdést tettek fel, amelyek között jelentéktelenek is voltak az egész igazságszolgáltatási rendszer szempontjából – fogalmazott.

Csalódást okozott az ülés levezetése is. „Hidegnek és barátságtalannak éreztem a légkört, nem gondoltam volna, hogy a jelenlegi elnök vezeti az ülést, és hogy ő is szavaz az OIT ülésén” – mondta. A Legfelsőbb Bíróság éléről, így az OIT elnöki posztjáról is júniusban távozó Lomnici Zoltán különbözőképpen viszonyulhat hozzá, „lehet megbántott ember, lehet sértett ember”, de úgy érzi, szavazata nem etikus. Lehetséges, hogy éppen ezzel az egy szavazattal maradt alul – vélte. Baka András az OIT elutasító döntése után is fenntartja a jelölését, hiszen úgy érzi, a szakma támogatja. Egyben reményét fejezte ki, hogy parlamenti bizottsági meghallgatásán lehetősége lesz elképzelései kifejtésére.

Az OIT döntésére Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője kedden azt mondta, Sólyom László köztársasági elnök meggyőződése szerint Baka András a legalkalmasabb jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik