Belföld

Megtévesztő feladat a matek érettségin

A középfokú matematika érettségi első részét kifejezetten könnyűnek, a második részét viszont nehéznek találták általában a vizsgázók. Az egyik példánál megtévesztő volt a kinyomtatott tesztlap.

Nevetséges volt az első rész – mondta el a FigyelőNetnek a vizsga után Horváth Réka, a Garabonciás Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskola tanulója. 45 perc állt rendelkezésre, de szinte mindenki sokkal hamarabb ledarálta a 12 feladatot. Az egyik példában azt kellett kiszámolni, hogy ha fél kiló narancs 75 forint, akkor 300 forintért hány kiló narancsot kapunk – meséli kissé lesajnálva a feladatot Réka. Az alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggésekre rákérdező első feladatlapban többek között függvénytan, törtegyszerűsítés, kombinatorika és egyenletek szerepeltek.

Kis család vagy Nagy család (fotó:mti)

Kis család vagy Nagy család? (fotó:mti)

A második rész már nem volt ilyen könnyű akadály. Először „hátradőltem, hogy ezeket a feladatokat úgysem tudom megoldani, de lassan rájöttem a megoldásokra, beugrott, mit is kell csinálni” – mesélte az érettségiző, aki hozzátette, hogy az osztálytársai hasonló véleményen voltak a példákról.

Köbgyök vagy nem köbgyök?

A Zrinyi Gimnázium igazgatója szintén azt emelte ki kérdésünkre, hogy az ott tanulók is a vártnál könnyebbnek találták az első részt, a 13-18-as feladatokkal már megküzdöttek a diákok. Edényi László azt is hozzátette, hogy volt egy logaritmusos egyenlet, amelyben a nyomtatás miatt nem volt egyértelmű, hogy „háromszor gyök x-ről, vagy köbgyök x-ről” volt-e szó. Ez sok diákot megzavarhatott. A második rész végén három, egyenként 17 pontos feladat volt. E bonyolultabb példák közül kettőt kellett választaniuk a diákoknak.

Az egyik ilyen 17 pontos kérdésnél 5000 elég bonyolult forgáshenger alakú cölöp térfogatát kellett kiszámolni, megadott hulladékmennyiség mellett. Volt egy kamatos kamat számítását igénylő feladat is, ahol Kis család és Nagy család befektetéseit kellett górcső alá venni A és B bankban. Az utolsó példa pedig egy szerencsejáték játékszabályaiba csomagolt valószínűségszámításos példa volt.

Tíz százalék már esély

Idén a tavalyival megegyező módon számítják ki az érettségi írásbeli és szóbeli eredményeket. A vizsgán nyújtott teljesítmény értékelését százalékban kell meghatározni. A százalékok alapján adják az osztályzatot, valamint ebből kell kiszámolni a felvételi pontokat.

A matematika középszintű vizsga értékelésére speciális szabályok érvényesek. Csak írásbeli vizsgarész van, ám ha a vizsgázó eléri a 10 százalékot, de nem éri el a 20 százalékot, szóbeli vizsgával még sikeresen teljesítheti az érettségi vizsgát. Így, Edényi igazgató úr szerint, valójában nagyon könnyű megfelelni a matematika érettségin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik