Belföld

Elengedték Gyurcsány támadóját

Kihallgatása után szabadon védekezhet az a férfi, aki csütörtökön kora délután egy játékfegyvert fogott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre a városligeti majálison. Garázdaság szabálysértése miatt indul ellene eljárás.

Az incidens akkor történt, amikor a miniszterelnök a párt majálisán a nagyszínpadra ment fel, hogy beszédet mondjon. Az első sorban ülő pirosruhás férfi akkor fogta rá a miniszterelnökre a pisztolynak látszó tárgyat, amikor Gyurcsány szembefordult a közönséggel. A kormányfő testőrsége azonnal reagált.

Gyurcsány Ferenc éppen beszéde elején tartva, azt mondta az incidens kapcsán: a mi dolgunk az, hogy ne ijedjünk meg, akkor sem, hogy ha bántanak bennünket, ne dőljünk be a provokátoroknak. Szavait taps fogadta.

Garázdaság miatt jelentik fel a támadót.

Garázdaság miatt jelentik fel a támadót.

A fővárosi nyomozók a férfit a XIV. kerületi kapitányságra szállították, ahol kihallgatták. Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese ezt követően közölte a Független Hírügynökséggel, hogy a 33 éves budapesti férfit nem vették őrizetbe, hanem este negyed nyolc körül elengedték. Garázdaság szabálysértése miatt indul ellene eljárás.

Futó Barnabás ügyvéd az MTI megkeresésére elmondta: a játék pisztolyos férfi pénzbírságra számíthat, amennyiben garázdaság szabálysértést állapítanak meg nála.

Hozzátette, hogy garázdaság bűntettnél viszont, amely a szabálysértésnél súlyosabb megítélés, elvileg szabadságvesztés is lehet a büntetés. Ebben az esetben, az összes körülményt vizsgálva, jó eséllyel egy-két évi, felfüggesztett szabadságvesztést kaphat az elkövető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik