Belföld

Az alapszabály módosításában egységes az SZDSZ

Az SZDSZ küldöttei mind az öt pontban elfogadták a párt alapszabályának módosítását a vasárnapi budaörsi rendkívüli küldöttgyűlésen. A szavazáson a rendezvényen megjelent küldöttek több mint kétharmada minden pontban igennel voksolt.

Az első pontban arról döntöttek, hogy az országos rendes vagy rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést követően a helyi szervezetekben, a választmányokban, továbbá az országos tanácsban és az országos tanács elnökségében is tisztújítást kell tartani az országos tanács által meghatározott időtartamon belül. Korábban e döntések meghozatalára konkrétan meghatározott időpontot tartalmazott az alapszabály.

Az alapszabály módosítására szavaznak (fotó:mti)

Az alapszabály módosítására szavaznak (fotó:mti)

A második megváltoztatandó pontban arról kellett a küldötteknek szavazniuk, hogy a területi küldöttgyűlés és a rendkívüli országos küldöttgyűlés összehívásakor, azok időpontjáról, helyéről és napirendjéről a résztvevőket a rendezvény első napja előtt nyolc nappal kell értesíteni, ezt megelőzően 15 nap volt a határidő.

A harmadik pontba belevették, hogy az SZDSZ tisztviselőinek, a küldöttgyűlési küldötteknek, valamint az országgyűlési és önkormányzati képviselőjelölteknek a megválasztása, listáinak meghatározása – beleértve a rendkívüli küldöttgyűlés küldötteinek megválasztását is – választásnak minősül.

A negyedik pont arról szól, hogy a küldöttek megválasztása az országos küldöttgyűlést megelőzően az országos tanács által meghatározott időrend szerint történik. Korábban ez úgy szólt, hogy a küldötteket a helyi szervezetekben a rendes, országos küldöttgyűlést megelőző hatvanadik és harmincadik nap között választják meg.

Az utolsó pont rendelkezését úgy módosították, hogy megüresedés esetén harminc napon belül kell új tisztségviselőt választani. Ez a pont ezt megelőzően úgy szólt, hogy azokat a tisztségviselőket, akiket nem küldöttgyűlés választ, az országos tisztújító küldöttgyűlés után 45 napon belül kell megválasztani. Megüresedés esetén ugyancsak 30 napon belül kell új tisztségviselőt választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik