Belföld

Az alapszabály módosításában egységes az SZDSZ

Az SZDSZ küldöttei mind az öt pontban elfogadták a párt alapszabályának módosítását a vasárnapi budaörsi rendkívüli küldöttgyűlésen. A szavazáson a rendezvényen megjelent küldöttek több mint kétharmada minden pontban igennel voksolt.

Az első pontban arról döntöttek, hogy az országos rendes vagy rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést követően a helyi szervezetekben, a választmányokban, továbbá az országos tanácsban és az országos tanács elnökségében is tisztújítást kell tartani az országos tanács által meghatározott időtartamon belül. Korábban e döntések meghozatalára konkrétan meghatározott időpontot tartalmazott az alapszabály.

Az alapszabály módosítására szavaznak (fotó:mti)

Az alapszabály módosítására szavaznak (fotó:mti)

A második megváltoztatandó pontban arról kellett a küldötteknek szavazniuk, hogy a területi küldöttgyűlés és a rendkívüli országos küldöttgyűlés összehívásakor, azok időpontjáról, helyéről és napirendjéről a résztvevőket a rendezvény első napja előtt nyolc nappal kell értesíteni, ezt megelőzően 15 nap volt a határidő.

A harmadik pontba belevették, hogy az SZDSZ tisztviselőinek, a küldöttgyűlési küldötteknek, valamint az országgyűlési és önkormányzati képviselőjelölteknek a megválasztása, listáinak meghatározása – beleértve a rendkívüli küldöttgyűlés küldötteinek megválasztását is – választásnak minősül.

A negyedik pont arról szól, hogy a küldöttek megválasztása az országos küldöttgyűlést megelőzően az országos tanács által meghatározott időrend szerint történik. Korábban ez úgy szólt, hogy a küldötteket a helyi szervezetekben a rendes, országos küldöttgyűlést megelőző hatvanadik és harmincadik nap között választják meg.

Az utolsó pont rendelkezését úgy módosították, hogy megüresedés esetén harminc napon belül kell új tisztségviselőt választani. Ez a pont ezt megelőzően úgy szólt, hogy azokat a tisztségviselőket, akiket nem küldöttgyűlés választ, az országos tisztújító küldöttgyűlés után 45 napon belül kell megválasztani. Megüresedés esetén ugyancsak 30 napon belül kell új tisztségviselőt választani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.