Belföld

Nem fizethetünk rubelben Bulgáriának

A héten 3500 olyan, 1989 után született kormány- és miniszteri rendeletet helyeznek hatályon kívül, amely ugyan formailag még hatályos, de a gyakorlatban már nem alkalmazzák őket.

A mára igencsak elavult szabályokra példa az a máig hatályos kormányrendelet, amely 1992-ben kimondta, hogy a Bulgáriából érkező áruk és szolgáltatások elszámolását rubelben is lehetséges. A kormány az átláthatóbb, kiszámíthatóbb jogrend érdekében látott hozzá a még hatályban lévő, jogilag alkalmazható, de már elévült jogszabályok „kiirtásához” a jogrendből – magyarázta Budai bernadett kormányszóvivő.

A kormány szerdán az 1989 után született és már elévült kormány- és miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről döntött, ennek nyomán 1500 kormányrendelet és 2000 miniszteri rendelet veszíti hatályát és kerül ki a jogrendből, mert megváltozott az a társadalmi-gazdasági környezet, ami korábban igazolta a létüket – mondta a kormányszóvivő.

Tavaly nyáron az Országgyűlés elfogadta az úgynevezett deregulációs törvényt, amely több ezer törvény és törvényerejű rendelet hatályon kívül helyezéséről döntött. Ekkor helyezték hatályon kívül például azt az 1894-es jogszabályt a gyermekek vallásáról, amely meghatározta, hogy a fiúk az apjuk, a lányok az anyjuk vallását kell, hogy megkapják. 2007 végén pedig több ezer olyan, 1989 előtti kormány- és miniszteri rendelet került ki a jogrendből, amelyek formailag még hatályosak voltak, de a gyakorlatban nem alkalmazták őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik