Belföld

Éger négyezer aláírással már lépne

Horváth Ágnes nem számol azzal, hogy betegek ellátás nélkül maradnak, ha a háziorvosok felbontanák a finanszírozási szerződést az OEP-pel – reagált a miniszter a MOK elnökének hétvégi bejelentésére. Éger István szerint a szerződéseket csak végső esetben mondják fel.

A Magyar Orvosi Kamara egyeztetést kezdeményez az önkormányzati szövetségekkel arról, hogy mi lesz akkor, ha az orvosok valóban tömegesen bontják fel finanszírozási szerződésüket, azonban az ellátási kötelezettségük megmarad – mondta a testület elnöke. A finanszírozási szerződéseket csak végső esetben mondják fel, hiszen az orvosok a biztonságos, nyugodt betegellátásban érdekeltek – hangsúlyozta Éger István. A finanszírozási szerződés felmondása azt jelenti, hogy az orvos nem kap pénzt az ellátott betegek után, ami többi között azzal jár, hogy nem tudja az alkalmazottat fizetni, és megszűnik a vényírási jogosultsága, és ezek együttesen már komolyan veszélyeztetik a betegellátást.

A kamara abban az esetben használja fel a közjegyző által készített szerződésbontási anyagot, ha a több mint tízezer alapellátó orvos közül négyezren visszaküldik azt a testülethez – közölte. A kamara jogászai által elkészített egységes szerződésbontási anyagot minden háziorvos, fogorvos és házi gyermekorvos megkapja, a dolguk csak annyi, hogy aláírják, és a dokumentumot visszajuttassák a kamarához. Amennyiben a finanszírozási tárgyalások nem vezetnek eredményre és nem kapnak négyezer kollégától szerződésbontási dokumentumot, újra elemzik a helyzetet.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége hétvégi nagygyűlésén nyilatkozatot fogadott el, amelyben az idei évre kieső vizitdíj és a több éve megvont amortizációs támogatás visszapótlását, valamint a jövő évi költségvetésben a praxisok tényleges bekerülési költségén történő meghatározását kérték a kormányzattól. Éger István ezt követően bejelentette, hogyha harminc napon belül nem kezdődik érdemi tárgyalás az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége által jelzett kérdésekről, akár szerződésük felbontására is hajlandóak az orvosok. .

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint Éger István „elképesztő fenyegetést” fogalmazott meg. Mindenképpen meg kell várni, hogy pontosan hány háziorvos tesz így – tette hozzá. A háziorvosok először az önkormányzatokkal szerződnek és ilyen alapon kerül hozzájuk az ellátási kötelezettség. Egyes helyeken azonban úgy kötöttek szerződést az OEP-pel, hogy ha azt felbontják, automatikusan bomlik az önkormányzatokkal kötött szerződés is. A miniszter szerint ilyen esetben az önkormányzatokra száll vissza a területi ellátási kötelezettség. Adott esetben az önkormányzat közalkalmazott orvossal, vagy saját intézménnyel biztosíthatja az ellátást. Felvehet más végzettségű orvost is és előírhatja a képzési kötelezettséget vagy nyugdíjas orvost kis megbízhat a feladat elvégzésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik