Belföld

Fidesz: Horváth Ágnes fejezze be

A Fidesz azt kéri az egészségügyi minisztertől és az SZDSZ-től, fejezzék be konszenzust nem kereső tevékenységüket, hagyjanak fel azzal, hogy megsarcolják a lakosságot, s hogy az utolsó hetekben saját klientúrájukat nevezik ki az egészségügyi intézmények vezető posztjaira.

Horváth Ágnes, a rövidesen távozó egészségügyi miniszter az utóbbi időszakban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az „elegáns távozás szabályait megszegve” intézkedéseket hoz, amelyekkel megpróbálja „visszacsempészni” a vizitdíjat az egészségügybe.

Visszatér a fizetés?

A miniszternek az a szándéka, hogy a szektorsemlegesség jegyében a magánszolgáltatókat is finanszírozzák. Eszerint azért az ellátásért, amiért az állami rendszerben száz százalékot fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a magánintézmény 70 százalékot kapna, míg a fennmaradó 30 százalékot a beteg fizetné. A másik tervezett lépés pedig az, hogy ha valaki az állami-önkormányzati egészségügyi intézményben a szokásos rendtől eltérő ellátást igényel, akkor az ellátás 30 százalékát ki kellene fizetnie. Pesti Imre erre példaként említette azt az esetet, amikor valaki külön választ magának egy orvost.

A részleges finanszírozás bevezetése elfogadhatatlan, egyrészt azért, mert ilyen próbálkozás korábban már volt, és ez akkor megbukott; de elfogadhatatlan és inkorrekt a népszavazáson meghozott döntés miatt is – szögezte le. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált: nem kell fizetni semmiért sem, amiért Orbán-kormány nem kért pénzt. „A vita most arról szól, hogy ami akkor fizetős volt, azért kelljen-e fizetni, és ha igen, akkor mennyit” – tette hozzá. Ez az Országgyűlés döntésén múlik, mert a kormány javaslata csak arról szól, hogy a parlament állítsa helyre a vizitdíj bevezetése előtti állapotot – mondta.

Döntsön a szakma

Pesti Imre sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra is, hogy Horváth Ágnes az utolsó hetekben, gyorsított pályázatokon saját és az SZDSZ klientúráját próbálja elhelyezni az egészségügyi intézmények gazdasági vezetői posztjaiba. Különösen azért érdekesek ezek a kinevezések, mert a miniszterelnök azt kérte a hónap végén távozó szabad demokrata miniszterektől, így Horváth Ágnestől is, hogy ne hozzanak hosszabb távra szóló döntéseket.

Azt is kérik Horváth Ágnestől, hogy hagyja meg a szakmának, az egészségügyi kamarának, a hozzáértőknek, hogy ők keressenek megoldást az egészségügyben kialakult válságra, ami a reformpolitika okozott. Az egészségügyi intézmények vezető posztjaira kiírt pályázatok témával már foglalkozott a csütörtöki Magyar Nemzet is. Aznap válaszul az egészségügyi tárca közleményt adott ki, amelyben leszögezték: jóval Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztésének bejelentése előtt készítették elő azokat a pályázatokat, amelyek április 1-je után jelentek meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.