Belföld

Lendvai: társadalmi támogatottság kell a reformokhoz

A választási ciklus második felének feladatait új kötelezettségek, kényszerek is meghatározzák; bebizonyosodott, hogy nagyobb társadalmi támogatottság nélkül nem lehet tartós reformokat végrehajtani - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

A szabad demokrata partnerrel a programvita elkerülhetetlen volt, s nem örülünk, hogy ez adott esetben koalíciós szakításhoz vezethet – mondta a szocialista politikus. Hozzátette: két ponton van vita: a gazdaságpolitika, valamint az egészségügy területén.

Lendvai Ildikó szerint az SZDSZ a kormány- és a konvergenciaprogramban vállaltnál nagyobb arányú adó- és kiadáscsökkentést kezdeményezett, egy “meglehetősen radikális sokkterápiát”.

Ütköztek az álláspontok

Az MSZP véleménye viszont az volt, hogy a gazdasági logika diktálhat ilyet, de a társadalmi környezet az egycsapásra véghezvitt nagy kiadáscsökkentést, s a szociális rendszerek radikális megnyirbálását nem teszi lehetővé.

Az egészségpolitikában a szabad demokraták álláspontja szerint mindenképpen a pénztári reformra kell koncentrálni, ezzel szemben a szocialisták – a népszavazás előidézte helyzetben – úgy vélik, hogy a verseny és a reformszándék fő területét át kell helyezni a pénztári rendszerről az intézményhálózatra; a szolgáltatókra, a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak láncolatára.

Nem személyi vita

Ez nem személyi, hanem valódi vita, “nem Horváth Ágnesről, még csak nem is Gyurcsány Ferencről van szó, hanem erről a programvitáról”- hangsúlyozta Lendvai Ildikó. Megjegyezte: “leegyszerűsítve azt mondanám, hogy egy jó szándékú sokkterápia programja áll szemben a mi programunkkal, amit a pártértekezleten a reform és biztonság programjaként neveztünk meg”.

“Ami nem kevesebb reformot jelent, hanem biztonságosan végbevihető reformokat, amelyekhez remélhetőleg nagyobb támogatottságot lehet elérni” – tette hozzá a szocialisták parlamenti frakcióvezetője. Szerinte a programok területén “a sokkterápia kontra biztonságos reform vitája zajlott.”

Az MSZP szerint a reformok folytatásában a fő szempont a nagyobb támogatottság megszerzése, mert csak az a reform tartós, amelyiknek van bizonyos fajta “létező és markáns” szakmai és társadalmi támogatottsága – hangsúlyozta Lendvai Ildikó.

Még mindig bízik

Rámutatott: bíztak abban, hogy a vita a koalíciós keretek közt zárható le, ám “egyelőre nem ez történt”. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint három lehetőség áll előttük: vagy sikerül új alapokon folytatni, újra kötni a koalíciót, vagy felkészülhetnek egy olyan önálló szocialista kormányzásra, amikor a változások tekintetében stabil külső liberális támogatásra számíthatnak, vagy pedig az önálló szocialista kormányzás alkalmilag különböző parlamenti partnerek révén biztosítható.

Abban a bő két hétben, amíg az SZDSZ meg nem hozza a végső döntését április 27-i küldöttgyűlésén, az MSZP azt a politikát követi, hogy “nyitva hagyja az ajtót a koalíció újra kötése előtt” – mondta Lendvai Ildikó.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.