Belföld

Magántőke nélkül készült a pénztártörvény

Két hét múlva készül el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezet első változata: megoldható, hogy egy nonprofit, regionális elvű, a betegeket képviselő, 100 százalékos állami tulajdonban lévő biztosítási rendszer jöjjön létre - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője

A szocialisták politikai döntése megszületett, most a szakmai munka következik, hogy meglegyenek azok a százszázalékos állami tulajdonú pénztárak, amelyek egy lépést jelentenek az egészségügyi reformban. A jogszabályban a magánbefektetés lehetőségét úgy akarják módosítani, hogy a pénztárak 100 százalékos állami tulajdonban is működjenek. Módosítani kell a területi elvet, mivel az MSZP azt szeretné, ha nagyobb területi egységekben működnének a pénztártagok, betegek képviselői – közölte a kormánypárti politikus a törvény előkészítésével foglalkozó szocialista raportőri csoport ülése után, amelyen a miniszterelnök is részt vett.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény esetében lehetőség van arra, hogy két-három hét múlva megtárgyalják az első szakmai változatokat. Rohanni nem célszerű, mert az a hibázás lehetőségét rejti magában – hangoztatta. A pénztáraknak teljesen más lesz a feladatuk, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Ezek lesznek azok a szervezetek, amelyek azonos fejkvótából gazdálkodva szervezik a gyógyítást, és ellenőrzik is az adott területen. Nem az OEP tevékenységét végzik, hanem egy sokkal intenzívebb, szakszerűbb ellenőrzést, betegképviseletet, finanszírozást is – fogalmazott. A területi különbségeket a fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni.

A jogszabály elfogadásához szükséges parlamenti többség megszerzése a törvényjavaslat beterjesztése előtti egyeztetési folyamaton múlik. A megbeszélésen nem esett szó a vizitdíj kompenzálásáról, és nem került szóba az új egészségügyi miniszter személye sem, mert április 30-ig a SZDSZ-es miniszterek a helyükön vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik