Belföld

Hiller: nincs helye boszorkányüldözésnek!

Az oktatási tárca vezetője az együttműködés fontosságát hangsúlyozta az iskolai biztonsággal kapcsolatos javaslatokat vizsgáló bizottság első ülésén, ahol közölte, bosszúnak nincs helye.

Nem fogok engedni semmiféle boszorkányüldözést, itt bosszúnak nincs helye, itt együttműködésnek van helye – mondta Hiller István. Hozzátette: kiállnak a pedagógusok, a szülők és a diákok mellett egyaránt.

A miniszter azt mondta: az iskola biztonsága harmonikus együttműködést jelent a pedagógusok, a diákok és a szülők között. Azt szeretné, ha Magyarországon az iskolai élet ezt az együttműködést, harmóniát biztosíthatná.

Rossz úton jár

A tárca vezetője kitért arra, hogy az államnak igen komoly feladata van, s fontosnak nevezte az állami szerepvállalás megerősítését az oktatásügyben. Aki azonban azt gondolja, hogy az iskola működését úgy lehet jobbá tenni, hogy 50-70 évvel ezelőtti normákat hoz vissza, az téved, és rossz úton jár.

A biztonságot a miniszter a pedagógusok zavartalan tevékenységének biztosításában látja, abban, hogy a diákok, mint oktató-nevelő műhelyt, elfogadják az iskolát, s mindehhez szülői bizalom is társul.

Uniós probléma

A pszichikai-lelki biztonság mellett ugyanakkor az iskola valamennyi szereplőjét meg kell óvni az olyan külső hatásoktól, amelyek zavarhatják az együttműködést. Ez az unión belül is nagyon komoly probléma – tette hozzá.

A miniszter egy-másfél hónapon belül vár eredményt a bizottságtól. Azt mondta, ha a testület jogszabály-módosítást javasol, áll elébe. Ha úgy gondolják, hogy nem a jogszabály-módosítás, hanem más a megoldás a történtekre, arra is nyitott, ha a kettőt ötvözni javasolják, „azt is beszéljük meg”.

Aggódik a biztos

Szabó Máté országgyűlési biztos közleményében azt írta, növekvő aggodalommal figyeli az iskolai erőszak valamennyi megnyilvánulását, és üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amelynek célja a jelenség okainak feltárása, a probléma megoldása, a diákok által – egymással és tanáraikkal szemben – elkövetett erőszakos cselekmények számának csökkentése, az iskolai erőszak megszüntetése.

A biztos támogatja a közéleti személyiségek és civilek “Védjük meg a pedagógusokat! Védjük meg a gyerekeket!” elnevezésű felhívását. Egyetért az Országgyűlés elnökének indítványával, amely arra irányul, hogy az Országgyűlés oktatási bizottsága szakmai és civil szervezet bevonásával vizsgálja meg, miként lehetne javítani a diákoknak az erőszakmentesség értékeivel kapcsolatos nevelésén.

Rendőrségen a kezelhetetlen lány ügye

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja, veszélyeztetett-e az a kaposvári diáklány, aki tanáraival és diáktársaival is állandóan konfliktusba keveredett – közölte a kaposvári rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Kemény Gábor tájékoztatása szerint feljelentést senki nem tett az ügyben, így bűnvádi eljárását nem indítottak, ám hétfőn a kapitányságon meghallgatták a diáklányt és törvényes képviselőjét, az apát. Azt vizsgálják, vajon veszélyeztetett-e a kiskorú gyermek, s ha igen, akkor további intézkedést kérnek a megfelelő hatóságoktól, amelyek esetlegesen akár a védelem alá helyezésről is dönthetnek – tette hozzá az osztályvezető.
A 17 éves tanuló durván sértegette, leköpte tanárait, fegyelmezetlenül, kezelhetetlenül viselkedik az iskolában, beleköt diáktársaiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik