Belföld

26 szavazattal nem tud elszámolni az SZDSZ

Az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán a kihirdetett végeredmény és a regisztrációs íven szereplő szignók közt 26 az eltérés: ennyivel több szavazólapot találtak az urnákban. Magát az elnökválasztást 13 szavazat döntötte el - foglalja össze az Index.

Nemcsak álküldöttek befolyásolhatták a tavalyi SZDSZ-elnökválasztást, hanem fantomszavazatok is: a Fővárosi Bíróságon fellelhető jegyzőkönyvek tanúsága szerint a megismételt elnökválasztáson huszonhat szavazattal több volt az urnákban, mint ahányan szavazólapjukat a jelenléti ív tanúsága szerint felvették.

A tavaly március 31-én kihirdetett hivatalos végeredmény szerint 749 küldött adta le szavazatát, közülük ketten érvénytelenül voksoltak, Fodor Gábor 367, Kóka János pedig 380 szavazatot kapott, miközben csak 723 szavazólap felvételét tanúsítja a bírósághoz benyújtott jelenléti ív. A bíróságnak leadott lista szerint 804-en voltak szavazásra jogosultak, ám 81-en nem regisztráltatták magukat.

A második fordulós szavazólapokat a párt apparátusa nyomtatta ki helyben, az urnák összeszedése is az ő feladatuk volt, a voksokat a szavazatszámláló bizottság összegezte. A szavazás kezdetekor egyébként a sajtót kiküldték a szavazásra fenntartott helyről, ami korábban sohasem fordult elő az SZDSZ történetében.

Poczkodi Balázs, a szavazatszámláló bizottság elnöke az Indexnek azt mondta, nekik azt kellett ellenőrizniük, ki hány voksot kapott, illetve, hogy a hivatalos szavazólapon szavaztak-e. Mint mondta, ellenőrizték, hogy a szavazóurnák üresek voltak, nem tudta éppen ezért megmondani, mi történhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik