Belföld

Az MSZP-tagok támogatják Gyurcsány új programját

Lezárult a véleménynyilvánító pártszavazás az MSZP-ben. A párttagok 44 százaléka szavazott a munka, tudás, tulajdon hármasára vonatkozó négy kérdésre, többségük igennel.

A pártszavazás érdemi lehetőséget jelentett arra, hogy az MSZP tagjai a munka, tudás tulajdon kérdéseiről konzultáljanak, és véleményt mondjanak róla – mondta Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke. Szerinte az első alkalommal tartott pártszavazás beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Simon Gábor közölte: a munkára és a tudásra vonatkozó kérdésekre a szavazók 98-99 százaléka mondott igent, míg a tulajdonosi programot a szavazó párttagok 87 százaléka helyeselte. Az MTI úgy tudja, hogy az utolsó kérdésre adott kevesebb választ a párt vezetői a nem egyértelmű megfogalmazással magyarázzák.

Közel 15 ezer szavazat

Összesen 14 725-en éltek a véleménynyilvánítás jogával, ez a párttagok 44,6 százaléka. A szám még változhat, mert a telefonon beérkezett szavazatok, online kérdőívek összesítése jelenleg is folyik. Lényegi eltérés nem várható – közölte Simon Gábor.

A pártszavazás eredményét a szocialista párt szombati országos pártértekezletén értékelik.

A választmány elnöke szerint az MSZP tagjai értik és támogatják a munka, tudás, tulajdon programhoz kapcsolódó témákat, nagyon sokan ki is egészítették a kérdéseket. Példaként említette, hogy az oktatás területén a felsőoktatás fejlesztése mellett sokan fontosnak tartják a szakképzés fejlesztését is.

Nem döntenek a koalíciós partner nélkül

Simon Gábor kérdésre válaszolva elmondta: a szombati országos pártértekezlet menetrendjét a pénteki elnökségi ülésen határozzák meg. A szombati rendezvénynek lesz nyilvános része, de lesznek zárt ajtók mögötti szekcióülések is.

Egy másik kérdésre hozzátette: a koalíció mindig egy adott program megvalósítására szól, minden olyan felvetés, amely azt átalakítaná, a koalíciós pártok egyetértésével kell hogy megtörténjen. Úgy vélte, a koalíciós szerződés eddig betöltötte a maga feladatát.

(Mesterházy Attila, az MSZP harmadik platformjának vezetője azt mondta, újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést, ezért felkérik Gyurcsány Ferencet, hogy az SZDSZ tisztújítása után haladéktalanul kezdeményezzen ez ügyben tárgyalásokat a szabad demokratákkal.)

Minden párttag véleménye fontos Gyurcsánynak

Az MSZP választmánya február 23-án rendelt el országos véleménynyilvánító pártszavazást a baloldali polgárosodással kapcsolatos négy kérdésben. A március 15. és 25 közötti szavazás eredményét a szombati pártszavazáson ismertetik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke akkor elmondta: támogatást vár a pártszavazástól. Azt várja, hogy a március végi pártértekezletet megelőző, az elmúlt másfél évet értékelő vitáknak növekedjen a tétjük, és hogy minden párttag érezze: állást kell foglalnia, fontos a véleménye.

A párttagoknak az alábbi kérdésekről kellett véleményt nyilvánítaniuk: „egyetért-e azzal, hogy az új magyar polgárosodás támogatása érdekében a munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében; egyetért-e azzal, hogy több jusson az iskoláknak, a több tudás és magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal számára; egyetért-e azzal, hogy célzott programokkal segítsük elő, a hátrányos helyzetű térségekben a segélyek mellett munkájuk legyen az embereknek; egyetért-e azzal, hogy ösztönözzük, minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet vagyonából”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik