Belföld

Leszavazták a kismamabérletet

A Fővárosi Közgyűlés döntött a teherautók behajtási tilalmának enyhítéséről és egy emlékhely létrehozásáról, a kismamabérletet viszont elutasították, a BKV használtbusz-tenderére vonatkozó jelentést pedig napirendre se vették.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén szintén nem tárgyalták a szocialisták által szorgalmazott új egészségügyi modell kialakítását szolgáló újabb előterjesztést. Ezt megelőzően törölték a javaslatból az egészségügyi bizottság megduplázását jelentő kitételt, de benne hagyták a 350 millió forintos keretet, amit Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szorgalmaz az új holding létrehozása érdekében.

Többszöri ellenzéki felvetésre sem tárgyalták a BKV busztenderének vizsgálatáról szóló felügyelőbizottsági jelentést, és nem került napirendre az az ellenzéki javaslat sem, hogy a BKV paraméterkönyvének jóváhagyási jogát a közgyűlés vegye vissza a főpolgármestertől. Lapunk információja szerint a BKV az új paraméterkönyv tervezetét vasárnap juttatja el a közgyűlésnek.

Az egyébként egyfős közgyűlési kormánypárti többség ezúttal a kezdéskor háromfős mínuszra váltott, így csak ellenzéki támogatás esetén tudtak volna bármilyen előterjesztést napirendre venni. Lakos Imre (SZDSZ) Thaiföldön pihen, Hagyó Miklós (MSZP) szerdán kórházba került, Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője pedig csak a napirendi vita végére érkezett a terembe.

Leszavazták a kismamabérletet

A kismamák kedvezményes bérletét szorgalmazó, korábban John Emese SZDSZ-es frakcióvezető és Rétvári Bence KDNP-s képviselő nevével fémjelzett javaslat egy szavazattal bukott meg. A többséghez 34 igen voksra lett volna szükség, ám lapunk információi szerint mindössze 33 jött össze.

Enyhítettek a decemberi szigoron

Részben a fuvarozók kérésére a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön némileg könnyített a tehergépjárművek behajtását korlátozó decemberi szabályozásán, érdemben azonban nem változtattak a múlt évi szigorításokon.

A módosítások közt szerepel azon utak számának növelése, amelyeken át korlátozásmentesen megközelíthetik a fuvarozók a nagyobb ipari és logisztikai területeket. Változás az is, hogy a jármű össztömegétől függően maximum 20 százalékos kedvezményt kaphatnak azok, akik egy évre előre befizetik a behajtási díjat.

A rendeletmódosítás keretében három rendvédelmi szervezet részére biztonsági okokból a főváros által kiadott ingyenes budapesti parkolási engedélyeken nem tüntetik fel a járművek rendszámát.

Emléket állít a főváros a katyini mártíroknak

Vita nélkül, a teremben tartózkodó képviselők egyhangú szavazatával fogadták el azt a fideszes javaslatot, hogy Budapesten emléket állítsanak a második világháború alatt a lengyelországi Katyinban kivégzett mártíroknak.

A Fővárosi Közgyűlés döntésének megfelelően a III. kerület által javasolt helyen, az Árpád Gimnázium előtti és az Amfiteátrum melletti közterület lett a katyini mártírok parkja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik