Belföld

Szili a parlamentben látná a kisebbségeket

A Magyarországon élő kisebbségek parlamenti képviseletét meg kell oldani - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Horvát kollégájával találkozva kiemelték: fejleszteni fogják a két állam közti kapcsolatokat.

Magyarországon elég erős kisebbségi önkormányzatiság van, immár 16 éve – fogalmazott Szili Katalin. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletét meg kell oldani Magyarországon.

“Házelnökként is arra törekszem, hogy ez mihamarabb megoldódjon” – jegyezte meg Szili Katalin utalva arra, hogy horvát kollégája a megbeszélésen reményét fejezte ki, hogy a magyar Országgyűlés mielőbb megoldja a kisebbségek parlamenti képviseletét.

Horvát kollégájával tárgyalt

Az Országgyűlés elnöke közölte: a horvát és a magyar parlament között kifejezetten jó a kapcsolat. Mint kiemelte, Magyarország számára rendkívül fontos, hogy Horvátország mielőbb az EU és a NATO tagjává válhasson.

Szili Katalin újságíróknak arról is beszélt, hogy a horvát házelnökkel tovább folytatják az immár hagyománnyá váló félévenkénti házelnöki találkozókat. Hangsúlyozta, hogy horvát kollégájával tárgyalt a határmenti térség helyzetéről és fejlesztéséről. Mint mondta, a megbeszélés során megköszönte a horvát házelnöknek azt, hogy Eszéken tavaly magyar tanszék létesülhetett.

Luka Bebic, aki szerdán kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Budapestre, közölte: hazája nagyon hálás Magyarországnak azért, mert támogatja Horvátországot az EU- és a NATO-tagság elnyerésében.

Közösen ismertük el Koszovót

Mint mondta, hasznosnak tartja, hogy Magyarország, Horvátország és Bulgária egy napon ismerte el Koszovó függetlenségét.

A horvát Sabor elnöke csütörtökön találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel és Göncz Kinga külügyminiszterrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik