Belföld

Kevesebb házaspár, kevesebb gyermek

A nők gyermekvállalása és a házasságok megkötésének ideje is kitolódott, ezért évről évre kevesebb gyermek születik. A halálozási statisztika esetében összességében csökkenő tendencia tapasztalható.

A KSH február végén tette közzé demográfiai mutatóit, melyek szerint 2007-ben 21 ezerrel kevesebben voltunk, mint egy évvel korábban, a természetes népességfogyás felgyorsult. Ma a nők jóval később mennek férjhez, később vállalják az első gyermeküket, élettársi kapcsolatban pedig – ami egyre népszerűbb – nagyon kevesen vállalnak gyereket. A KSH adatai szerint a tizenévesek házasságkötése gyakorlatilag megszűnt; az átlagos életkor az első házasságkor 1990-ben még 22 év volt, 2007-re már 27 évre emelkedett – mutatott rá Kamarás Ferenc, demográfus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főtanácsadója.

29 évesen szülnek

Tíz éve esett százezer alá a születések száma, azóta folyamatosan ez alatt marad. Ennek az oka abban rejlik, hogy míg 1990-ben 22 évesen, addig most átlagosan 29 évesen szülnek a nők először, valamint az idősebb nők kevesebb gyermeket vállalnak. A KSH felmérései szerint a mai 30 évesek, ha nem házasodtak meg, akkor kevesen vállalnak gyereket, de azok is csak egy gyermeket vállalnak, akik megházasodtak.

Gyorsabb népességfogyás

A halálozási statisztika 1990 óta stagnáló, de összességében csökkenő tendencia tapasztalható. 2007-ben többen haltak meg, mint egy évvel korábban, ez a nők nagyobb halálozási arányával magyarázható. A születések és halálozások közti különbség növekedése is hozzájárult a gyorsabb népességfogyáshoz. Ugyan 1980 óta minden évben többen halnak meg, mint ahányan megszületnek. 1990 óta összesen 330 ezerrel kevesebb magyar állampolgár él az országban.

Várható, hogy lassulni fog a népességfogyás, mert az adatokból arra következtetnek, hogy van még „potenciál” a 20-30 éves korosztályban, a halálozási ráta pedig várhatóan tovább csökken. A nemzetközi vándorlás egyelőre nem jósolható mértékű, még nem állapítható meg, hogy az milyen hatással lesz a népesség alakulására.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.