Belföld

Beszédéért három évet kaphat Budaházy

Az alkotmányjogász szerint Budaházy György szombati beszédéért akár három évet is kaphat, míg Budaházy ügyvédje nem lát bűncselekményt, inkább a rendőrök felelősségét vizsgálná. A szocialista tárcavezető és a fideszes polgármester is a provokátorok ellen van.

Bár – az Index információi szerint – külön készült a rendőrség Budaházy György szombati beszédére, mégsem tudtak mit kezdeni a szónokkal, akinek szavai után hat-hétszáz fő indult el a miniszterelnök ellen. Kezdetben a sokaság a zászlót vivő Budaházy mögé állt be, de aztán váltás történt a menet élén és végül egy maszkos alak vette át a zászlót és az emberek vezetését.

Itt már más vezet (Fotó: FN, Gáti András)

Itt már más vezet (Fotó: FN, Gáti András)

Az üggyel kapcsolatban Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki következmények nélkül, rendszeresen megsértse a törvényt és másokat erre vegyen rá. Az Indexnek nyilatkozva a miniszter megjegyezte, hogy rendkívül bonyolult megtalálni azt a keskeny mezsgyét, amivel megmarad mindenkinek a szabadsága, hiszen az államnak nincs joga ahhoz, hogy Budaházy György gondolatait szabályozza, ugyanakkor ha rendbontás történik, a megfelelő szankciókat alkalmazni kell.

Kimeríti?

Kolláth György alkotmányjogász a FigyelőNet megkeresésére elmondta, véleménye szerint Budaházy beszéde kimeríti a büntető törvénykönyv 268. paragrafusában foglaltakat, mivel a rendőrség ellen hergelte a hallgatóságát és békétlenségre uszított. „Megáll a gyülekezési joggal való visszaélés vétsége. Ha Budaházy bűnös, három évet kaphat – vélekedett Kolláth György.

A más ügyekben Budaházy Györgyöt védő Gaudi-Nagy Tamás szerint lehet arról vitatkozni, hogy jó vagy rossz volt-e Budaházy beszéde a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényén, de bűncselekmény nem állapítható meg.

„Nem derült ki, hogy konkrétan arra hívta volna fel a jelenlevőket, hogy vonuljanak vele és a vele vonulók bármilyen erőszakos cselekedetet kövessenek el – mondta Gaudi-Nagy, aki megfigyelőként maga is jelen volt a Blaha Lujza téri rendezvényen.

Békés vonulás

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvezetője emlékeztetett a strasbourgi emberi jogi bíróság egy korábbi döntésére, mely szerint nem oszlatható fel egy békés vonulás, még ha nem is jelentették be előre.

Kérdésünkre, hogy mennyire tekinthető békésnek a szombat esti vonulás, figyelembe véve, hogy a rendbontók egy része Molotov-koktéllal vágott neki a távnak, azt mondta, hogy inkább azt kell megvizsgálni, hogy mi válthatta ki az erőszakos cselekedeteket.

„Hozzám olyan információk jutottak el, hogy az Üllői útnál a könnygáz bevetése előtt a menet útját álló rendőrök felszólítása nem volt elég hangos és időt sem hagytak elegendőt a rendőrök, hogy aki akar, távozhasson” – mondta Gaudi-Nagy, aki szerint el kell gondolkodni, mennyire volt szükséges és arányos a rendőrség fellépése.

(A FigyelőNet helyszínen tartózkodó tudósítói mindannyian arról számoltak be, hogy jól lehetett hallani a rendőri utasításokat.)

Gaudi-Nagy szerint a jogállami elvek szerint helyesebb lett volna hagyni, hogy a tüntetők rendőri biztosítás mellett akár eljuthassanak a Művészetek Palotájához, kifejezhessék tiltakozásukat a kormány ellen és csak akkor kellett volna beavatkozni, ha a tüntetés magától elveszti békés jellegét.

Provokátor?

Rogán Antal, a Belváros fideszes polgármestere viszont konkrétabban fogalmazott, mikor azt mondta, hogy Budaházy György provokátor, ezért átdolgozná a már a parlament előtt lévő, a rendezvényeket megzavarók elleni fellépésről szóló javaslatot.

BTK 268. §

Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik