Belföld

Vitára engedték a törvényjavaslatokat

A kormány által beterjesztett, a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot engedte általános vitára az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága. Míg az oktatási bizottság a kormány és a Fidesz törvénymódosító javaslatát egyaránt támogatta hétfői rendkívüli ülésén.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága a kormány előterjesztését 14 igennel és 9 tartózkodással engedte tovább, az ellenzékét pedig 11 igen, 12 tartózkodás mellett utasította el. Az ellenzéki javaslatra Havas Szófia (MSZP) igennel szavazott, és így tett Csáky András (MDF) is a kormány javaslatáról való döntésnél.

A Fidesz és a KDNP javaslata alapján a pénznyerő automatákból származó adóbevétel 27 százalékát, mintegy 11 milliárd forint plusz forrást biztosítanának a felsőoktatási intézmények számára. Az ellenzéki pártok számítása szerint a tandíj eltörlése 2009. január 1-jétől mintegy 7 milliárd forint bevételkiesést okoz az egyetemeknek, főiskoláknak.

A bizottsági ülésen abban egyetértés volt, hogy bár a népszavazási kérdésekben 2009. január 1. szerepelt az eltörlés dátumára, azt érdemes előrébb hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik