Belföld

Alkotás és versenyfutás jön

Az alkotás időszakáról és Magyarország győzelméről beszélt Orbán Viktor, míg Gyurcsány Ferenc kudarcos népszavazásról szólt, miután a vasárnapi referendumon a meglepően nagyszámú résztvevő a vizitdíj, tandíj és a kórházi napidíj eltörléséről döntött. A Fidesz a kieső bevételeket költségvetési átcsoportosítással pótolná, az MSZP sehogy.

Mindhárom kérdésben elsöprő győzelmet arattak az igenek: a szavazatok 99,41 százalékos feldolgozottsága mellett a kórházi napidíj eltörlését a voksolók 84,12 százaléka támogatta, 15,88 százaléka ellenezte; a vizitdíjra vonatkozó kérdésnél az igenek aránya 82,47 százalék, a nemeké 17,53 százalék; a tandíjat a voksolók 82,27 százaléka elutasította, 17,73 százaléka pártolta.

Parlamenti versenyfutás kezdődik

Az igenek nagyarányú győzelme nyomán azonnali cselekvést ígért a kormány és az ellenzék egyaránt. Gyurcsány Ferenc kormányfő már a szavazás befejeztével bejelentette: hétfőn törvénymódosító indítványokat terjeszt a kormány a parlament elé a népakaratnak megfelelően. E szerint a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat már április elsejétől eltörölnék. Aki az idén több mint hússzor fizetett vizitdíjat, az a 6000 forint feletti összeget június 30-ig igényelheti vissza lakóhelye jegyzőjétől. A kormányfő közölte: az egészségügyből és az oktatásból kieső bevételeket nem kívánják pótolni.

Képgaléria a népszavazásról

Képgaléria a népszavazásról

Szintén az igenek győzelméből eredő törvénymódosításokat terjeszt hétfőn az Országgyűlés elé a Fidesz. Az ellenzéki párt a szerencsejáték-bevételek átcsoportosításával ellentételezné a voksolás nyomán kieső pénzt: a Szerencsejáték Zrt. jelenleg 41 milliárdot fizet be játékadó címén a költségvetésbe, ebből csoportosítanának 30 milliárdot az egészségügy és 11 milliárdot a felsőoktatás fejlesztésére.

A kormány megteheti, hogy az ellenzéki kezdeményezést napirendre sem veszi, így a képviselők hétfőn vélhetően a kieső pénzt nem pótló törvénymódosításokat szavazzák majd meg.

Orbán: az alkotás időszaka jön

Magyarország nyert a népszavazással, amely megmutatta, hogy az emberek elutasítják a kormány egészség- és oktatáspolitikáját, beleértve a tb-törvényt is – értékelte az eredményeket Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint létrejött az összefogás, itt a lehetőség Magyarország felemelkedésére. Bebizonyosodott, a magyarok nem hitványabbak, mint Európa más népe, és nem igaz, hogy a magyarok mindent eltűrnek. „Nekünk magyaroknak is van önbecsülésünk. A mai győzelem az önbecsülés diadala is” – fogalmazott a pártelnök.

Orbán szerint a többség akarata világos: az államnak több felelősséget kell vállalnia az oktatás és az egészségügy területén. „A feladat: alkotnunk kell. Meg kell alkotnunk a jövő egészségügyét” – fogalmazott a politikus.

Három jelképszerű kudarcot szenvedett a kormánypolitika Navracsis Tibor fideszes frakcióvezető szerint. A politikus úgy nyilatkozott: a szocialisták azért veszítettek, mert egyik kérdésben sem kérték ki a szakma és az emberek véleményét.

Győzött a demokrácia, és a nép politikai ítéletet mondott egy olyan kormány munkájáról, amely mást ígért és tett – értékelte Tarlós István kampányfőnök az igenek győzelmét.

Gyurcsány: nem ért célt a népszavazás

A voksolás eredeti célja a kormány elkergetése volt; ez nem sikerült, ilyen értelemben a népszavazás elbukott – közölte értékelőjében Gyurcsány Ferenc.

Jobb egészségügyhöz és jobb felsőoktatáshoz több pénz kell, és pénze csak az embereknek van; vagy adón és járulékon keresztül fizetnek, vagy közvetlenül. Ezt 3 millió embernek nem sikerült elmagyarázni, viszont 4 millióan nem támogatták ezt a kérdésfeltevést – értékelte az eredményeket a kormányfő.

Sokkal többet kell tennünk, hogy értsék az emberek ezeket az összefüggéseket; a következő két évben több lehetőség lesz a beszélgetésre és a közös cselekvésre – mondta Gyurcsány.

„Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat is, hogy a kormány továbbra is kitart a reformok, a feszes költségvetési gazdálkodás mellett” – mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke.

Horváth Ágnes liberális egészségügyi miniszter úgy vélte, nehéz helyzetbe kerülnek a háziorvosok, a kórházak és a rendelők, de a bevételek pótlására semmilyen lehetőség nincs. A politikus szerit a voksolás után is folytatódik az egészségügyi reform. Hasonlóan látja a helyzetet Horn Gábor: az SZDSZ kampányfőnöke szerint a voksolással az emberek nem utasították el a tb-törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik