Belföld

Orbán: még sosem volt ekkora összefogás

A Fidesz elnöke szerint Magyarország nyert a népszavazással, amely megmutatta, hogy az emberek elutasítják a kormány egészség- és oktatáspolitikáját, beleértve a tb-törvényt is. Orbán Viktor szerint eljött az alkotás ideje. A politikus úgy fogalmazott: nemzedéki összefogás volt a referendum.

Orbán Viktort hatalmas taps fogadta a Polgárok Házában. A Fidesz elnöke azt mondta, 18 éve még nem született olyan összefogás Magyarországon, mint most. A politikus köszönetet mondott a szavazóknak és a civileknek is. Hozzátette: végig hitt az igenek győzelmében, de csak titokban remélte, hogy ilyen nagyarányú lesz az eredmény.

Úgy gondolja, ha megvan az összefogás, itt a lehetőség Magyarország felemelkedésére. Orbán Viktor sosem fogadta el azt, hogy a magyarok vérében van az, hogy nem tudnak összefogni. Szerinte ma bebizonyosodott, a magyarok nem hitványabbak, mint Európa más népe, nem igaz, hogy a magyarok mindent eltűrnek. „Nekünk magyaroknak is van önbecsülésünk. A mai győzelem az önbecsülés diadala is” – fogalmazott a pártelnök.

Orbán: Magyarország győzött (Fotó: MTI)

Orbán: Magyarország győzött (Fotó: MTI)

Hozzátette: még sosem volt ilyen mértékű összefogás az elmúlt időszakban belpolitikai témában. Szerinte ez is azt mutatja, hogy korosztálytól függetlenül szavaztak az emberek a közös célért, az idősek a tandíj kérdésében megtámogatták a fiatalokat, a fiatalok pedig a vizitdíj kérdésében tették meg ugyanezt az idősekkel. „Ez egy szép nemzedéki összefogás”. Hozzátette: a többség kinyilvánította, a megszorítás nem reform, Magyarország nem kér belőle, új megoldást, új irányt akarnak.

Orbán szerint a mai eredménynek Magyarország a győztese és nem a pártok vagy politikusok. „Ha mindenki nyert, akkor ki veszített?” – tette fel a kérdést. Orbán válasza szerint a kormánypártok a vesztesek, az emberek leszavazták ezt a politikát, így a pártelnök megfogalmazása szerint „ez a múlt politikája”. A fideszes politikus szerint nem vesztettek volna ekkorát, ha belátják tévedésüket.

A győzelem kötelez – folytatta beszédét Orbán. Szerinte a többség akarata világos: az egészségügyet úgy kell átalakítani, hogy ne legyen káosz. Azaz az állam több felelősséget vállaljon, valamint több pénzt fordítson az oktatásra és az egészségügyre. Orbán Viktor szerint a tb-törvényt is elutasították a népszavazással az emberek. „A feladat: alkotnunk kell. Meg kell alkotnunk a jövő egészségügyét” – fogalmazott.

A népszavazás estéje a Polgárok Házában:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik