Belföld

Varga szerint retteg az MSZP

A népszavazással az emberek visszaszerezhetik maguknak a demokráciát, véget vethetnek a hazugság politikájának, és eltörölhetnek három értelmetlen sarcot, az MSZP-nek pedig lehetősége lesz egy új korszakot kezdeni - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Lendvai Ildikó szerint a kormány a népszavazás után is folytatni fogja az általa megkezdett politikát.

Varga Mihály szerint egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP fél a népszavazástól, és retteg az eredménytől; különösen a miniszterelnök elmúlt egy hét alatt tett nyilatkozatai mutatják, hogy Gyurcsány Ferenc kezdi elveszteni a realitásérzékét.

A Fidesz azonban azt üzeni a szocialistáknak, hogy ne féljenek március 9-től, mert „semmilyen olyan dolog nem fog történni, amelytől ők tartanak”, ugyanakkor lehetőség nyílik számukra, hogy korábbi politikájukkal szakítsanak, és egy új korszakot kezdjenek, maguk mögött hagyva az „őszödi beszéd árnyékát” – mondta a Fidesz alelnöke, aki szerint március 9-én az MSZP számára is „tiszta lap” kínálkozik.

Szavazógépek

Mint mondta, az emberek a népszavazással visszaszerezhetik maguknak a demokráciát, világossá tehetik, hogy nem kérnek abból a politikából, amely egyszerű szavazógéppé degradálja őket. Emellett – folytatta – véget vethetnek a hazugságok politikájának, így minden pártnak meg kell tanulnia azt a leckét, hogy nem lehet a választókat becsapni. Varga Mihály szerint március 9-én a választók eltörölhetnek három értelmetlen sarcot, és azt is megakadályozhatják, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj jelentős mértékben emelkedjen.

A Fidesz alelnöke a vasárnapi szavazás kapcsán arra kérte az embereket, hogy járjanak nyitott szemmel, és ha bármilyen szabálytalanságot tapasztalnak, akkor jelentsék be a Fidesz Új Demokrácia Központjánál, amely megteszi majd a szükséges lépéseket. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormány minden eszközzel igyekezett megakadályozni a népszavazást, a kampányban pedig közpénzből érvelt az emberek akaratával ellentétesen.

Hiller átáll

A fideszes politikus arra a felvetésre, hogy Hiller István oktatási miniszter szerint, amennyiben eredményes lesz a népszavazás, akkor nem a jövő évtől, hanem már szeptember előtt eltörlik a tandíjat, Varga Mihály azt mondta: örül, hogy Hiller István kezd átállni az emberek oldalára, és előkészíti ezt a törvénymódosítást, de jóval többet spórolt volna az ország, ha Hiller István nem most kapkodna, hanem 2006-ban tett volna meg mindent, hogy a tandíj fel se vetődjön a kormányprogramban.

Szintén kérdésre elmondta, hogy a Fidesz kész március 10-én benyújtani a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésről szóló törvényjavaslatokat.

Nem változtatnak

Bármi a népszavazás eredménye politikája lényegét a kormánynak folytatnia kell, és nem szabad abbahagyni azokat a változásokat, amelyek nélkül összeomlik az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer – fogalmazott a kormánypárti politikus. Lendvai Ildikó közölte: a kormánypártok a kampányban meggyőzni akartak, nem legyőzni, míg ellenfeleiknek nem volt mondandójuk az egészségügyről, az oktatásról.

A frakcióvezető szerint nemcsak a népszavazás tétje fontos, hanem a kampányidőszaké is, ez pedig az volt, “hagyjuk-e újabb elvadult politikai háborúba sodorni és sodródni az országot”. Furcsa kampány az, amelynek a végén kevesebben gondolják úgy, hogy a népszavazás összefügg a kormány létével, mint a kampány elején – vélekedett.

A kampány végén a kezdeményezőkön “kapuzárási pánik jelei” mutatkoznak, mert látják kampányuk eredménytelenségét, ugyanis az adatok szerint az ország többsége nem hitte el, hogy a népszavazás összefügg a kormány sorsával – tette hozzá. A szocialista politikus szerint ennek a kapuzárási pániknak a jele volt, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke felmelegítette kihűlő flörtjét a radikálisokkal.

Ajánlott videó