Belföld

Aktívabbak lettek a nemmel szavazók

Egy héttel a népszavazás előtt ismét nőtt valamelyest a szavazók részvételi hajlandósága, igaz, főleg a nemmel szavazók körében - áll a Medián legfrissebb felmérésében.

A kampány véghajrájában újra növekedett valamelyest a népszavazási részvételi hajlandóság – a részvételüket biztosra mondók aránya 46-ról 47, a valószínűleg szavazóké 23-ről 25 százalékra. Igaz, ez a változás valójában nem nagyon érintheti a szavazás eredményességét, az utóbbi hetekben ugyanis a nemmel szavazni szándékozók körében nőtt a „biztos szavazók” száma – áll a Medián HVG számára készített kutatásában.

Nem kétséges az igenek fölénye

Januárban még az „igen” támogatói kétszer akkora arányban mondták magukat biztos szavazónak, mint a „nem” támogatói, mára ez a különbség nagyjából másfélszeresre csökkent. Ami persze továbbra is azt jelenti, hogy az „igen” támogatói nemcsak sokkal többen vannak, de jóval aktívabbak is, így a végső elszámolásnál akár 80 százalékos fölénybe is kerülhetnek az „igenek” mind a három kérdésben.

Aktívabbak lettek a nemmel szavazók 1

Tájékozatlan választók

A fő kérdés természetesen az, hogy meglesz-e az eredményességhez szükséges bő kétmillió igen szavazat. Fontos kiemelni, hogy a szavazók nagy többsége nincs tisztában az eredményesség kritériumával. Így könnyen elképzelhető, hogy az eredményességgel kapcsolatos tévhitek miatt sokan tévesen kalkulálnak majd.

Akadnak viszont olyanok is, akik azzal sincsenek tisztában, hogy a népszavazáson mit jelen majd az „igen” és mit a „nem”. Az összes megkérdezett hét, de még a magukat biztos szavazóknak mondóknak az öt százaléka is úgy tudja, hogy „igennel” a díjak megtartására kell szavazni.

Nem akarnak népszavazással kormányt buktatni

Január eleje óta egyértelműen kisebbségbe kerültek azok, akik szerint egy – a Fidesz szempontjából – sikeres népszavazást követően a kormánynak le kellene mondania, egy héttel a voksolás előtt pedig csupán minden negyedik megkérdezett tartotta a referendum fő tétjének azt, hogy „marad-e a jelenlegi kormány”.

A kormányváltó hangulat hiánya csökkentheti a részvételt, legalábbis erre utal, hogy a legnagyobb arányban (67 százalék) azok mennének el szavazni, akik a három népszavazási kérdésen túl a kormány bukására is igent mondanának.

Jelenleg az összes választó 8-9 százaléka mondja azt, hogy biztosan elmenne és nemmel szavazna a népszavazáson, míg az „igen” oldal magukat biztosnak mondó szavazói a teljes lakosság 39-40 százalékát teszik ki a Medián szerint. Bár a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg végül kevesebben mennek majd el szavazni, mint ahányan azt biztosra mondják, ha az utóbbiak kétharmada valóban részt is vesz a szavazáson, akkor a referendum mindhárom kérdésben eredményes lehet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.