Belföld

A népszerűségi pontokon nem látszik a kampány

A népszavazási kampány keveset módosított a politikusok megítélésében. A közelmúltban megszokottnál valamivel nagyobb Sólyom László előnye, és Orbán Viktor megelőzte Göncz Kingát.

Továbbra is alapvetően a pártpreferenciájuk alapján minősítik az emberek a politikusokat – többek közt ez derül ki a Szonda Ipsos által 2008 februárjában, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásból – írja a Népszabadság.

Az MSZP táborában Gyurcsány Ferenc a legkedveltebb (72 ponttal), a Fidesz támogatói körében Orbán Viktor (78 ponttal), az MDF híveinél Dávid Ibolya a favorit (75 ponttal). Az SZDSZ híveinél korábban Kuncze Gábor magaslott ki, távozása óta Göncz Kinga áll a rokonszenvlistájuk élén (most éppen 63 ponttal).

Ha pártpreferenciákon kívüli trendeket figyelünk, az idősek körében Szili Katalin és Dávid Ibolya számít igazán rokonszenves politikusnak, a fiataloknál Fodor Gábor. A diplomásoknál Sólyom László és Göncz Kinga elismertsége érdemel említést, a többi iskolázottsági csoportban nincsenek jellegzetes kedvencek.

Mivel sem a foglalkozási csoportokban, sem az egyes települési típusokban, sem a férfiak és a nők körében nem található az ottaniak által másoknál jobban kedvelt személyiség, ezért kijelenthető: a politikusok nem igazán jelennek meg a csoportérdekek és értékek képviselőiként. A pártpreferenciák szinte mindent felülírnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik