Belföld

Nem lesz kötelező a széf

Mégsem büntetik meg azokat a kórházakat, amelyek nem szereznek be minden ágy mellé széfet. Az MSZP ugyanis megegyezett az Egészségügyi Minisztériummal a kórházi széfekről szóló rendelet módosításában.

A tárca nem annyira könnyen, de végül elfogadta a javaslatot, melynek értelmében mégsem változik az OEP-finanszírozása azoknak az intézményeknek, amelyek nem tesznek minden kórházi ágy mellé széfet – közölte Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság MSZP-s alelnöke. Az MSZP az eredeti rendeletet ésszerűtlennek tartotta, és a kórházak is tiltakoztak – tette hozzá.

A módosítás szerint a kórházi osztályoknak biztosítaniuk kell valamiféle értékmegőrzési lehetőséget, ám ennek nem feltétlenül kell az ágy mellé rendelt széfnek lennie. Emellett a gyerekgyógyászati, az intenzív és a pszichiátriai ágyak mellé egyáltalán nem kell széfet beszerezni – mondta el a szakpolitikus.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy – a lopásokat megelőzendő – 2008. február 15-től kötelező lesz minden kórházi ágyhoz széfet biztosítani. A határozat szerint a széfek beszerzését az intézményeknek maguknak kell megoldaniuk, ehhez azonban 600 millió forinttal hozzájárul a tárca.

Ajánlott videó