Belföld

Gyurcsány: mindegy a népszavazás eredménye

A miniszterelnök egy Széchenyi-idézettel kezdte az elsősorban az ellenzéket ostorozó beszédét. Véleménye szerint lényegtelen a népszavazás végeredménye, mert nem változik semmi. Gyurcsány adóvitára hívta képviselőtársait, ahol például a családi adózásról szóló javaslatot is bemutathatja az ellenzék.

A miniszterelnök szokásos napirend előtti felszólalásának elején kiemelte: sajnálja, hogy fideszes és kereszténydemokrata képviselőtársai kivonultak a teremből, mert meg akarta örvendeztetni őket egy Széchenyi-idézettel.

Gyurcsány szerint a kampány hevében az országért aggódás annyiszor buzog fel az ellenzéki képviselőktől, hogy érdemes figyelmeztetni egymást: nem elég trikolórba öltözni, hanem viselkedésünket, tetteinket kell erre hangolni.

Hozzátette: az ellenzék szerint a magyar egészségügybe és oktatásba több forrás kell, ám másik oldalon sok pénzért népszavazást tart, hogy még kevesebb legyen a pénz. “Ez az igazi magyar átverőshow” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Nagy remények után nagy csalódás

Megpróbálják elhitetni, hogy az állampolgárok hozzájárulása nélkül is lehet jó egészségügyet és felsőoktatást teremteni – fogalmazott a kormányfő az ellenzéki pártokra utalva. Véleménye szerint – bár nem tudja, hogy mi lesz a vasárnapi népszavazás végeredménye – ez teljesen mindegy. Úgy véli ugyanis, hogy a rendszerváltás politikusi rétege, nyelve, retorikája hamis lett. “Nagy reménységei voltak a magyar demokráciának, de a nagy reménységei mára csalódások lettek” – fogalmazott.

A miniszterelnök elárulta: március 10-én új jövő kezdődik, amire ő is nagyon kíváncsi, valószínűleg az izgalomtól aludni sem fog tudni.

Komolyra fordítva a szót a miniszterelnök szerint mindez elég sekélyes és tragikomikus vízió. Ő azonban egy másik elképzelésről beszélt: ennél nagyvonalúbb, izgalmasabb útra kell lépni, ami több mint tízmillió embert magával tud vinni. “Ez nem lebeszél az erőfeszítésről, hanem bíztat” – mondta Gyurcsány. Szerinte az ellenzék az ország lakosságát Pató Pál úrral azonosítja, ezzel szemben a kormány Széchenyi vonalát követné.

Parlamenti vitára invitált

Ezt követően a miniszterelnök adóvitára invitálta képviselőtársait. Felszólította őket, hogy mutassák be a családi adózásról szóló javaslatait, a részletek kidolgozásában pedig felajánlotta a Pénzügyminisztérium segítségét. Mint mondta, azt szeretné, hogy beszéljenek az Új Magyarország programjáról.

Az új tudás és az új tulajdon programjáról is hasonló parlamenti vitanapot szeretnének szervezni.

Az adóprogrammal kapcsolatban Gyurcsány adóegyszerűsítést, piacbővülést ígért és vállalkozásfejlesztést. Véleménye szerint ugyanis az adó- és járulékcsökkentés önmagában nem elég.

“Ez nem oylan egyszerű, mint hogy ne fizess 300 forintot. De ez legalább egy hazafias program” – fejezte be felszólalását a miniszterelnök.

Navracsics: a népszavazás nem flincflanc

Navracsics Tibor válaszában arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy bánjon csínján Széchenyi nevével. Emlékeztetett: hat éve vannak kormányon, amely idő alatt éllovasból sereghajtóvá lettünk. Nem történt építőmunka, még mindig csak az előkészületeknél tartanak. A Fidesz frakcióvezetője szerint sajnos eljutottunk oda, hogy a 300 forintos vizitdíj is számít az embereknek. Emlékeztetett: a népszavazás alkotmányos alapjog. “Ez polgári demokrácia, nem szocialista demokrácia, itt a népszavazás nem fölösleges flincflanc” – fogalmazott Navracsics.

Semjén Zsolt felszólalásában elmondta: a miniszterelnök csak gyalázkodott. Kitért a kormányfő szombati beszédére is, ahol Gyurcsány lejúdásozta a jobboldalt, miközben ha volt árulás, azt épp ő követte el. “Nem voltak partnerei a szakszervezeteknek és a magyar társadalomnak, hiszen ellentétét tették, mint amit a választásokon ígértek. Ezzel megsértették a társadalmi szerződést” – hangsúlyozta a KDNP elnöke. Hozzátette: ezek után nem tudják partnernek tekinteni őket, de azért megpróbálhatják az egyeztetést.

Viszontválaszában Gyurcsány az autópályákat, a reáljövedelem növekedését és a sorkatonaság eltörlését emelte ki, illetve hogy a nyugdíjak ma 142 százalékkal többet érnek, mint a Fidesz-kormány utolsó teljes évében, 2001-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik