Belföld

Kivárnak az SZDSZ-botrány szereplői

Időhúzással operál az SZDSZ-botrány kapcsán Kóka és Fodor is, így egyelőre bizonytalan a választási csalás gyanúja miatt kirobbant válság végkimenetele. Az új küldöttgyűlés összehívása egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik. Fodor esélyes lenne egy új választáson, kérdés, feláldozza-e miniszterségét a pártelnökségért.

Debrecenben, a kihelyezett frakcióülés idején robbant a bomba az SZDSZ-ben, amikor a pártban értesültek arról a vádról: a tavalyi elnökválasztáson több szavazatot meghamisítottak. Az azóta eltelt bő két hétben jó pár összeesküvés-elmélet összeállt. Vannak, akik úgy vélik, az ügy kirobbanásához valamiféle párton belüli személyes sérelem vezetett, vélhetően egy pitiáner, be nem váltott ígéret kapcsán. Elképzelhető viszont az is, hogy a tavalyi ellenjelölt Fodor Gábor azon támogatói robbantották ki az ügyet, akik máig nem emésztették meg, hogy Kóka János foglalhatta el az elnöki széket. Akiknek ez még mindig fáj, most arra buzdítják hajdani jelöltjüket: ne habozzon ismét indulni posztért.

Síelésbe menekülve

A környezetvédelmi miniszter azonban tétovázik, közben pedig már túl is van egy rossz taktikai lépésen. Válsághelyzetben felvette a nyúlcipőt – valójában felcsatolta a léceket: a múlt héten, a botrány kellős közepén, síelni indult. Mindez azért furcsa, mert ő pont arról híres, hogy a morálisan tarthatatlan helyzetekben határozottan felemeli a hangját.

Fodor Gábor

Fodor Gábor

Ráadásul a hogyan továbbal kapcsolatban állítólag Fodor két bizalmasának a tanácsai sem azonosak. Az egyre inkább háttérbe szoruló Törő Csaba volt informatikai vállalkozó – akiről úgy tudni, újabban érdeklődik a megújuló energiaforrások iránt – jobban szeretné, ha Fodor környezetvédelmi miniszter maradna. Mesterházi Ernő (akit a főpolgármester holdudvarához is sorolnak) ellenben inkább pártelnökként látná szívesen patronáltját.

Állítólag Fodor sem tudja még, mit akar. Annyi mindenesetre biztos, hogy felismerte a miniszterségben rejlő csillogás lehetőségét. A Rába habzására időről időre számítani lehet, így határozottan lehet fellépni az osztrákokkal szemben. Ez pedig a népszerűségi ranglistán a párton belül tartósan első helyet biztosít számára, pláne, ha a németek szemetét is látványosan küldi vissza oda, ahonnan jött. Ezt a dicsőséget a pártelnökség mostanság nyilván nem biztosítaná. Fodornak – aki egyébként már többször maradt alul a pártelnöki székért folytatott küzdelemben – ahhoz, hogy erős elnök lehessen, miniszterként még szüksége volna pár látványos tettre.

Kóka mossa kezeit

Kóka, akit állítólag meglepett a botrány, mossa kezeit, és kinyilatkoztatta: önként nem mond le posztjáról. Eszerint kitart, még akkor is, ha már láthatja: az SZDSZ-ből nem is olyan könnyű pártot faragni.

Kóka János

Kóka János

Ebben a helyzetben kevesen számítanak arra, hogy a párton belüli vizsgálódás előtt (ennek eredménye március közepére várható) bármilyen érdemi fejlemény történne. Egyre több jel utal arra, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz egy új tisztújító küldöttgyűlés összehívása. Ugyanebbe az irányba mutat, hogy időközben ügyészségi vizsgálat is indult az ügyben. Kóka csak azzal játszhat, hogy a küldöttgyűlést minél később hívja össze. A jelenlegi helyzetben ugyanis többen arra tippelnek, ha ismét meg kellene méretnie magát, alulmaradna valamelyik, a párt megmaradása érdekében ringbe szálló „nagy öreg” ellenében.

Győzhet persze Fodor is, ha elhatározza magát. Kérdés viszont, hogy ő, aki Kóka minisztersége idején amellett kardoskodott, hogy a párt elnöke ne legyen kormánytag is egyben, megválasztása esetén mit lépne. Környezete szerint nem várható, hogy a bizonytalan kimenetelű újabb jelöltség kedvéért lemondjon a miniszterségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik