Belföld

Tovább kutakodhat az ügynökbizottság

A kormány az ügynökbizottság kérésére három hónappal meghosszabbította a testület eredetileg március végéig tartó mandátumát.

Kenedi János, a bizottság elnöke az ügyben levelet írt Szilvásy Györgynek, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek. Ebben jelezte, hogy minden érintett szerv és intézmény rendkívül korrekten működik együtt a bizottsággal. Kenedi János szerint egyedülálló lehetőség van arra, hogy minden korábbi kísérletnél átfogóbban tárják fel az államvédelmi, állambiztonsági iratok sorsát – mondta el Daróczi Dávid kormányszóvivő a távirati irodának.

Az ügynökbizottság létrejöttét az MSZP és az SZDSZ a koalíciós megállapodás kiegészítésében rögzítette. A miniszterelnök tavaly júliusban kérte fel az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság tagjait, amely szeptemberben tartotta alakuló ülését. A testületet Kenedi János kutató vezeti, tagja Varga László történész, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián történész, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente történész, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán történész, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária történész, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, Reisz T. Csaba történész, az Országos Levéltár általános főigazgató-helyettese.

A független szakértői bizottság feladata, hogy listát készítsen azokról az iratokról, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok tevékenységéhez kapcsolódnak, és amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A bizottság feladata az is, hogy javaslatot tegyen arra, miként javíthatóak az állambiztonsági iratok kutathatóságának, illetve az adatokhoz való hozzáférésnek és az adatok nyilvánosságra hozatalának feltételei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik