Belföld

Rétvári: nem hallgatnak szavazói az MSZP-re

Szerdán kapta meg megbízólevelét minden idők legfiatalabb kereszténydemokrata képviselője, Rétvári Bence. Véleménye szerint győzelme a jobboldali tábor aktivitását és az MSZP meggyengülését jelenti. A parlamentben lelkiismerete és választói akarata szerint szavaz majd, arról azonban még nem döntött, fővárosi képviselői mandátumáról is lemond-e.

Ön a Fidesz és a KDNP közös jelöltje volt. Melyik frakcióban fog ülni, és ha esetleg nézeteltérés lenne a két képviselőcsoport álláspontjában valamely kérdésben, kinek az oldalára áll majd?

Deák András helyén, a kereszténydemokrata frakcióban fogok ülni. A döntéseknél pedig elsősorban a saját lelkiismeretemet és a választókerületem álláspontját fogom követni. Ez rendszerint egyezik a frakcióm véleményével, nem hiszem, hogy ebből probléma lenne. A Fidesz és a KDNP között leginkább világnézeti kérdésekben van különbség: mi élesebb álláspontot fogalmazunk meg. Keresztény emberként én inkább ezzel tudok azonosulni.

Mit gondol, minek köszönhető, hogy ilyen nagyarányú győzelmet aratott az időközi országgyűlési választáson Újbudán?

Ez a választókerület mindig is inkább jobboldali volt, ám a különbség a jobb- és baloldali szavazók aránya között 2006 óta is megdöbbentően sokat változott: 5 százalékról 50 százalékra nőtt a különbség. Ráadásul míg a Fidesz és a KDNP sikeresen mozgósította szavazóit, annak ellenére hogy időközi választásokon mindig alacsonyabb a részvétel, addig öt olyan szocialista szavazóból, aki 2006-ban elment voksolni, most négy otthon maradt.

Ez jelent valamit az egyre közeledő népszavazást tekintve?

A XI. kerület lakosai két hónap alatt háromszor járulnak az urnákhoz, ám véleményem szerint ez nem fog az aktivitáson változtatni. A jobboldal jól tudja mozgósítani bázisát, úgy gondolom, március 9-én sokan mennek majd el szavazni és az igen mellé húzzák be az ikszet. Az MSZP – az időközi választás tapasztalatai alapján – viszont nem tudja aktivizálni szavazóit és nincs hatása a döntésükre.

Csapody Miklós, Lakos Imre és Rétvári Bence - a legfiatalabb nyert Újbudán (Fotó: MTI)

Csapody Miklós, Lakos Imre és Rétvári Bence – a legfiatalabb nyert Újbudán (Fotó: MTI)

Hogyan vesz részt a népszavazási kampányban?

Folyamatos kampányban vagyok, az időközi választás megnyerése után a népszavazásra koncentrálok. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökeként részt veszek az országos kampányban is, de elsősorban a XI. kerületben fogok standokat állítani. Az a célunk, hogy a népszavazási kérdéseket elvigyük az emberekhez, elmagyarázzuk nekik, mindez őket személyesen hogyan érinti és megcáfoljuk azokat a rémhíreket, amelyeket a kormány terjeszt.

Lemond az IKSZ elnöki posztjáról vagy a fővárosi képviselőségről, miután átvette parlamenti mandátumát?

Erre a kérdésre még nem tudok válaszolni. Miután letettem az esküt, átgondolom ezt a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik