Belföld

Vakvezető kutya bemehet a nagyáruházakba

A vakvezető kutya bekísérheti gazdáját az áruházakba, így hibát követett el a pápai tisztiorvos, amikor azt mondta, nem mehet be a vakvezető kutya egy áruházba.

A Magyar Nemzet keddi számában azt írta, hogy a pápai Tesco áruházból vakvezető kutyája miatt vezettették ki Orsós Sándort. A férfi ügyében a Vigyázó Szemek érdekvédelmi szervezet reklamált, ám az áruház az ÁNTSZ tiltására hivatkozott. Udvardy György, a Tesco képviselője a lappal azt közölte, hogy helytelenül viselkedtek a pápai áruházban. Az incidensek után belső utasításban erősítették meg, hogy a vakvezető kutyát be kell engedni a Tesco üzleteibe – tette hozzá.

Egy hatályban lévő rendelet szerint élelmiszer- és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, strandokra ebeket – az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett, a vakvezető kutya kivételével – még pórázon sem szabad bevinni. Hiba, hogy valaki nem ismerte ezt a jogszabályt, illetve az abban szereplő kivételt, vagy azt hitte, hogy a jogszabályt eltörölték – közölte Faludi Gábor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik