Belföld

Pénzt és posztót ígért Gyurcsány a rendőröknek

Szolgálati lakások építését, és egyes posztokon béremelést tervez a kormány a rendőrség részére – jelentette be a kormányfő. A szakminiszter és az országos főparancsnok azt ígéri: kiemelten kezelik majd a lakosságot legjobban irritáló lopási ügyeket.

Gyurcsány szerint a kollégiumépítésnél bevált PPP-konstrukcióban 200-300 rendőrlakás is épülhetne évente, így a lakhatást megoldva, pár éven belül megszűnne a budapesti rendőrség súlyos létszámhiánya. A miniszterelnök egyetért azzal, hogy tavasztól a körzeti megbízottakat, és később a váltásparancsnokokat is magasabb fizetési kategóriába sorolják. A kormány támogatja azt is, hogy ebben az évben 1,5 milliárd forint álljon a rendőrség rendelkezésére különböző eszközbeszerzésekre.

A rendőrség elmúlt évét értékelő és az ez évi feladatokat megszabó értekezleten a kormányfő a rendőrség vezetésének feladataként határozta meg a rendészeti stratégia következő évtizedre szóló kidolgozását. Ezt őszre, a rendészeti igazgatás és a partnerszervezetek bevonásával kell elkészíteni. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és Bencze József országos rendőrfőkapitány számára azt határozta meg feladatként, hogy őszre készítsenek átfogó programot a rendőrök budapesti létszámhiányának megoldására.

Takács Albert igazságügyi miniszter szerint javítani kell a lakosságot legjobban irritáló bűncselekmények elleni fellépés hatékonyságán, növelni kell a felderítési arányokat.
Míg a kábítószeres, emberöléses ügyek felderítési mutatója 80 százalék feletti, addig a lopásoké 30 százalék alatt van – emelte ki Bencze József országos rendőrfőkapitány. Ez az arány elfogadhatatlan, a jövőben jelentős erőfeszítéseket kell tenni a visszaszorítás érdekében. A rendőrség a korábbinál jobban fogja támogatni az önkéntes vagyonvédelmi polgári kezdeményezéseket is – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik