Belföld

Parlament nélkül népszerűbbek a politikusok

A januári parlamentmentes időszak használt a politikusok többségénél. Ha csak minimális mértékben, de emelkedtek a pontszámok, a sorrend viszont alig változott – derült ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásból, melyet a Népszabadság közölt.


Sólyom László négy hónapja áll az élen, és mindvégig Dávid Ibolya követte másodikként. Szili Katalin késő ősszel veszített népszerűségéből/belfold/2, de azóta megerősítette helyét az élbolyban. A házelnök az MSZP táborában a második legkedveltebb politikus, 65 pontot kapott. A szocialisták első számú favoritja továbbra is Gyurcsány Ferenc, ő 72 pontos. A kormánypártok támogatói körében egyértelműen kedvező megítélése van még Lendvai Ildikónak, Göncz Kingának (63-63 pont) és Gráf Józsefnek (60 pont).

Dávid Ibolya az MDF hívei körében kimagasló presztízzsel rendelkezik, 84 pontra értékelik. A második helyen holtversenyben található Herényi Károly és Göncz Kinga (53-53 ponttal).

Sólyom László nemcsak az összes választópolgár listájának első helyezettje, hanem a Fidesz-táborban is előkelő pozíciója van, ott ő a második legkedveltebb, 64 ponttal. Őt Orbán Viktor előzi meg, akinek népszerűsége kimagaslik ebben a csoportban (80 pont). Az ellenzéki párt hívei még Navracsics Tiborról vélekednek igazán pozitívan (60 pont).

Az SZDSZ támogatói között a külügyminiszter respektje a legnagyobb (66 pont), saját politikusuk is csak utána következik Fodor Gábor személyében (62 ponttal).

A Fidesz szavazói által leginkább tolerált kormánypárti politikusok sorába tartozik Szili Katalin és Göncz Kinga – 40-40 ponttal, de Gráf József megítélése is kedvező (38 pontos).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik