Belföld

Már Észak-Magyarországon tombol a járvány

Az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete péntektől látogatási tilalmat rendelt el Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye valamennyi kórházának fekvőbeteg-osztályain.


Az influenza A vírus okozta járvány az ország nyugati és déli része felől az Észak-magyarország régió felé terjed, így az influenzaszerű megbetegedések számának folyamatos emelkedése várható a térségben az elkövetkezendő napokban, hetekben – közölte Bodnár Judit regionális tiszti főorvos.

Az elmúlt héten csaknem háromezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű panaszok miatt a régióban, a megbetegedések előfordulási gyakorisága Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében az előző időszak értékeinek másfélszeresére emelkedett, így átlépte a járványos küszöböt.

A régión belül az influenzaaktivitás az egyes megyékben eltérő, Borsodban és Heves megye területén a járványos küszöböt átlépve közepesnek minősíthető, Nógrád megyében majdnem elérte a járványos mértéket.

A régióban a betegek 51,9 százaléka 14 év alatti gyermek, ebből 25 százalékuk óvodás, míg 68,7 százalékuk iskolás korú. A megbetegedések 48 százalékát a 15 év felettiek képviselik, ebből a legkevésbé érintett korcsoport továbbra is a 60 éven felüli korosztály, mindösszesen 3,9 százalékkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik