Belföld

Az emberek kezébe adná a döntést Répássy

Magyarország érdeke, hogy sor kerüljön a Fidesz egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésére, mert az emberek jövőjét ilyen hosszú távon meghatározó jogszabályt nem lehet elfogadtatni az emberek akarata ellenében - jelentette ki Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója.

Mint mondta, a Fidesz szerint az egészségbiztosítás privatizációjáról szól a törvény, amely a rendszerváltás óta a legfontosabb jogszabály, ezért erről a kérdésről mindenképpen az embereknek kell meghozni a végső döntést, erre pedig a népszavazás az egyetlen és megfelelő eszköz.

A Fidesz álláspontja szerint az egészségbiztosítás privatizációja nem az emberek, hanem egy szűk üzleti kör érdeke, és súlyos következményekkel is fenyeget, így tovább mélyíti a szociális válságot, véglegesen kettészakítja a társadalmat. Ezenkívül az orvosokat is méltánytalan helyzetbe hozza, hiszen nem a betegek gyógyulását, hanem a biztosítók profitszempontjait kell majd figyelembe venniük.

Megjósolható

Répássy Róbert hozzátette: az biztosan megjósolható, hogy idén, várhatóan ősszel lesz ebben a témában népszavazás, hiszen az Albert házaspár népszavazási kezdeményezéséhez már gyűjtik az aláírásokat. Ugyanakkor a Fidesz szerint szerencsésebb és költségkímélőbb is lenne, ha március 9-én, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló kérdésekkel együtt lehetne szavazni az egészségbiztosításról is.

A Fidesz frakcióigazgatója emlékeztetett arra, hogy a parlamenti frakciók szerdai megállapodása szerint házszabálytól való eltéréssel, február 18-a helyett már az első parlamenti ülésnapon, február 11-én dönthet az Országgyűlés a törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésről.

Antidemokratikus gyakorlat

Hangsúlyozta: a megerősítő népszavazásnak egyetlen akadálya lehet, ha a szocialisták tovább folytatják azt az “antidemokratikus gyakorlatot”, amellyel a megpróbálták megakadályozni a szociális népszavazást is.

“Ha a kormánypártok nem trükköznek, nem mesterkednek”, akkor nem lehet akadálya a megerősítő referendumnak – tette hozzá Répássy Róbert. Mint mondta, őszintén remélik, hogy a kormánypártok tanultak eddigi “alattomos akcióik kudarcából”, és a szocialisták nem akarnak az emberek akaratával szemben álló törvényt elfogadni.

Javaslat formájában

A frakcióigazgató elmondta: a törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezést országgyűlési határozati javaslat formájában nyújtják be a parlamentnek. A javaslat tartalmazza majd a népszavazásra felteendő kérdést és a költségeket is, amelyeket úgy kalkulálnak, hogy a március 9-i népszavazás költségvetésébe beleférjen, vagyis ne jelentsen plusz kiadást.

A javaslatot a tervek szerint a Fidesz-KDNP frakciószövetség minden tagja aláírja majd, és a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek, hogy a csütörtöki házbizottsági ülésen dönteni lehessen a házszabálytól való eltérésről.

Nyitott kérdések

Mivel ez az első alkalom, hogy megerősítő népszavazást kezdeményez egy párt, ezért vannak nyitott kérdések, amelyekben meg kell megállapodni. Így például, hogy módosító indítványt mennyi ideig lehet benyújtani a javaslathoz, illetve, hogy milyen terjedelemben és milyen formában vitázzanak róla a képviselők – tette hozzá Répássy Róbert.

Mint mondta, ezeknek a szabályoknak a megállapítása precedenst is teremt majd a jövőbeli ilyen kezdeményezéseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik