Belföld

Mindenki elbukhatja a népszavazást

Nem nyerhet az MSZP a népszavazáson, igaz, a vereséget is elkerülheti. A FigyelőNet által megkérdezett politológusok szerint kockázatos az alacsony részvételre játszani. A liberálisok saját identitásukat erősíthetik a kampánnyal, a Fidesznek pedig a meggyőzés helyett a mozgósítással kell törődnie.

Az MSZP reális helyzetértékelését tükrözi, hogy nem célozzák meg a győzelmet a népszavazáson, és a „nem” szavazatok számának növelése helyett inkább az „igenek” arányának csökkentésére törekednek a kampányban, vagyis a Fidesz sikerét próbálják megakadályozni – véli Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője.

Hasonló véleményen van Gyulai Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese is. Szerinte az alacsonyabb részvételre talán könnyebb lehet kampányt építeni, de ez a stratégia meglehetősen kockázatos: a Fidesz saját szavazótábora – ha sikerül a mozgósításuk – nagyjából akkora lehet, mint amennyire az eredményes népszavazáshoz szükség van, és ezt egészíti ki a csalódott szocialista szavazókat megcélzó kampány.

Gyulai Attila szerint a kormányoldal egy, két részből álló üzenet felerősítésére törekedhet, a számukra viszonylag kedvező eredményt követően: a szavazók otthonmaradó és nemmel szavazó részét saját álláspontja elfogadásaként állítja be. Másrészről igyekeznek átlépni a népszavazáson, vagyis csökkentik a referendum jelentőségét: amellett, hogy hangsúlyozzák jelentéktelenségét a kabinet stabilitása szempontjából, igyekeznek Orbán Viktor politikájához kötni.

Óvatosan a következményekkel

A Fidesz kampánystratégiájával kapcsolatban Szomszéd Orsolya azt mondta, hogy az ellenzéki pártnak folyamatosan hangoztatnia kell a népszavazás jelentőségét, ugyanakkor igencsak óvatosan kell fogalmaznia a lehetséges következményeket illetően.

„Ennek megfelelően Orbán Viktor hétfői nyilatkozatában már nem beszélt előrehozott választásokról, és kormánybuktatásról sem” – jegyezte meg a politológus. Kérdés azonban, hogy a Fidesz elnökének megszólalásaiban bekövetkezett hangsúlyváltást mennyire követik a szavazók, korábbi kijelentései vélhetően rögzültek a választók emlékezetében, és a kormányoldal is azt sulykolja, hogy a népszavazás Orbán Viktor hatalmi céljairól szól.

SZDSZ: a lét a tét

Az elemzők szerint az SZDSZ kampánya nem a nagy többségnek szól, a kisebbik kormányzó párt egy szűkebb csoportot, a liberális szavazókat célozza meg üzeneteivel. Igaz, az erőteljesebb részvétel a kampányban a kisebbik kormánypárt koalíciós szerepét is erősítheti. „A múlt és a jövő szembeállításával pedig megkísérelhetik beszorítani a Fideszt a változatlanságot fenntartó, a rosszul működő rendszereket konzerváló párt pozíciójába” – tette hozzá Szomszéd Orsolya.

A parlamenten kívüli pártok közül néhány – a Thürmer Gyula vezette Magyar Kommunista Munkás Párt és a MIÉP – már jelezte részvételét, amivel nyilván igyekeznek láthatóvá tenni saját politikai pozíciójukat. A dilemma azonban az – amit a Jobbik tartózkodása is jelez –, hogy a Fidesszel azonos állásponton kampányolniuk nehéz úgy, hogy álláspontjuk markáns legyen – jegyezte meg Gyulai Attila.

Világok harca

A Political Capital elemzője azt is hangsúlyozta, hogy a kampány semmiképpen nem zárul le a népszavazás napján, a szélsőséges eseteket leszámítva az eredmények utólagos értelmezése és politikai kezelése része lesz a következő hónapoknak, akár az MSZP és a kormány pozíciójáról, akár a Fidesz stratégiájáról van szó.

Ez azonban mindkét szereplő esetében párton belüli kérdés is: a Fidesz népszavazási győzelme Orbán Viktort megerősíti, ami háttérbe tolja a nemrég kiadott program alapján kirajzolódó esetleges stratégiaváltást. A kormányoldalon természetesen Gyurcsány Ferenc pozícióját határozhatja meg a népszavazási eredmény, és okainak értelmezése.

KÉSZ oRBÁN MENETRENDJE?

Orbán Viktor tervei szerint február 17-én veszi kezdetét hivatalosan is a Fidesz népszavazási kampánya. „Ez lesz az a nap, amikortól élesben megy a kampány” – idézte a pártelnök szavait a Népszabadság. Várhatóan ezután kezdi meg Orbán Viktor a személyes kampányát, amelynek során – Tarlós Istvánhoz, a kampány irányítójához hasonlóan – országjárást is folytat. A lap úgy tudja, hogy kész a belső tájékoztatási menetrend: Orbán Viktor február 4-én a fideszes választókerületi elnököknek ad tájékoztatást, február 6-án az önkormányzati vezetőknek, polgármestereknek, február 11-én pedig a parlamenti ülésen beszélnek a népszavazásról – s ehhez kapcsolódóan az egészségbiztosítási törvényt megerősítő referendumot is kezdeményeznek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik