Belföld

Demszky kitiltotta a Magyar Gárdát Budapestről

Demszky Gábor főpolgármester indítványára a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön határozatban nyilvánította Budapesten nemkívánatos szervezetnek a Magyar Gárdát. Egyúttal felkérték az ország összes önkormányzatát, hogy településeiken tegyenek meg mindent a szélsőséges megmozdulások, felvonulások elkerüléséért, és nyilvánítsák nemkívánatosnak a Magyar Gárdát.

A főpolgármester indítványát a kormánypártok és az MDF szavazta meg. A Fidesz-KDNP kinyilvánította, hogy támogatja a javaslatot, de a határozat meghozatalakor nem vettek részt a szavazásban.

Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy a Magyar Gárda néhány hete egy fővárosi fenntartású iskolában tanuló diák tragikus halálát felhasználva a romák, de minden ember megfélemlítésére is alkalmas, indulatoktól fűtött rendezvényt tartott a Józsefvárosban.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a törvényes működés korlátait feszegető szélsőséges szervezet megmozdulásai és nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy valamennyi akciójuk a demokratikus értékek, az emberi jogok, valamint a vallási és az etnikai kisebbségek ellen irányul.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében kinyilvánította, hogy ők is elítélnek mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, és aggasztónak tartják a közterületi erőszak elharapódzását.

Megerősítve a főpolgármesterhez e témában néhány héttel korábban írt levelét, ugyanakkor leszögezte, hogy nem tartják szükségesnek azt, hogy most határozatban nyilvánítsanak véleményt ebben ez ügyben.

Korábban már Budapest XXI. kerülete, Csepel és Szeged vezetése is úgy határozott, nem látja szívesen a gárdistákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik