Belföld

Még négy órát vitatkoznak a tb-törvényről

Az Országgyűlés február 11-ei első ülésnapján szavaz a visszaküldött egészségbiztosítási törvényjavaslatról, illetve a törvényt megerősítő, a Fidesz által kezdeményezett népszavazási indítványról.

Az egészségbiztosítási előterjesztés záróvitáját a napirend előtti felszólalások után, négyórás időkeretben, a részletes vita szabályai szerint folytatják le – közölte Szili Katalin. Hozzátette: ezt követően tárgyalnák a fideszes népszavazási kezdeményezést, amelyet a párt jövő hét csütörtökig nyújt be. A javaslatot házszabálytól eltéréssel tárgyalják.

Szili Katalin tájékoztatása szerint a törvényt megerősítő népszavazással kapcsolatban problémát jelent, hogy a konkrét szabályozás hiányzik, például az, lehet-e módosító indítványt benyújtani. A házszabálytól eltérésről négyötödös többséggel kell döntenie a Háznak – fűzte hozzá.

Kedden, szerdán dolgoznak

Az Országgyűlés elnöke bejelentette azt is, hogy a parlament ősztől hétfő és kedd helyett áttér a kedd-szerdai ülésezési rendre. Mint mondta, az új ülésezési rend lehetőséget ad a frakcióknak arra, hogy a hétfőt teljes egészében a frakcióüléseknek szentelhessék. Bizottsági ülések ősztől szerdán és csütörtökön lesznek.

A parlamenti munkarend átalakításának kérdését tavaly szeptemberben vetette fel Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. A kezdeményezést azzal indokolta, hogy így jobban elő lehetne készíteni a törvényjavaslatokat és a frakció döntéseit, továbbá hatékonyabban tudnák megszervezni a képviselőcsoport munkáját.

Szili Katalin tájékoztatása szerint az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 11-től június 23-ig tart, június 15-ig rendes ülésszak keretében, azután még két plenáris ülésre kerül sor. A húsvét előtti héten nem lesz plenáris ülés, a bizottságok azonban üléseznek.

Akadályoztatás esetén

A szerdai találkozón a frakciók azt kérték a házelnöktől, készíttesse el a szabályozást, amely hasonlóan az önkormányzati törvényhez az országgyűlési képviselők huzamosabb akadályoztatása, betegsége esetén szabályozná a mandátum sorsát.

(A problémát a 2006 nyarán autóbalesetet szenvedett és azóta kómában fekvő szocialista képviselő, Toller László esete hozta elő.) Az önkormányzati képviselők esetében az a szabály, hogy ha egy évig valaki képtelen ellátni feladatait, elveszíti mandátumát. A javaslat várhatóan február végéig elkészül.

Ombudsmanról szavaznak

Szili Katalin elmondta: az Országgyűlés február 18-án szavaz a Sólyom László köztársasági elnök által adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencről, valamint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelölt Fülöp Sándorról. Adatvédelmi biztost azért kell választani, mert a posztot eddig betöltő Péterfalvi Attila mandátuma december közepén lejárt és nem választották újra, és nem kapott bizalmat a parlamenttől a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsár sem.

Mint elhangzott, a tavaszi ülésszakon két alkotmánybírót is meg kell választani, mivel július 3-án lejár Bihari Mihálynak, az Alkotmánybíróság elnökének és Kukorelli Istvánnak a mandátuma. A Háznak ugyancsak meg kell választania a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hiszen Lomnici Zoltánnak június 26-án lejár a mandátuma. A Legfelsőbb Bíróság elnökére az államfő tesz javaslatot, a parlament kétharmados támogatással választja meg.

Lejárnak

Az Országgyűlés elnöke beszámolt arról, hogy március 29-én lejár az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mandátuma, szintén márciusban pedig a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének és ellenőrző testületének megbízatása. A jelölés február közepén kezdődik. Az Országgyűlésnek tavasszal szintén döntenie kell az Állami Számvevőszék alelnökeiről, továbbá a Független Rendészeti Panasztestület tagjairól.

Szili Katalin a megbeszélésen kérte a frakciókat a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának intézményesítésére.

Oldanak

Ne legyen kötött az elnök személyéhez ennek a nagyon jól kiépített intézménynek a működése – fogalmazott a házelnök. Elmondta azt is, hogy a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanács összetételére, működésére vonatkozó javaslatot március 31-ig kell elkészítenie.

A találkozón az MSZP-t Lendvai Ildikó frakcióvezető, a Fideszt Répássy Róbert frakcióigazgató, KDNP-t Semjén Zsolt frakcióvezető, az SZDSZ-t Kóka János frakcióvezető és Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes, az MDF-et Herényi Károly frakcióvezető képviselte.

Szili Katalin a találkozó előtt külön-külön is egyeztetett a frakciók képviselőivel.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(FILES) In this file photo taken on April 21, 1999 Denver area residents comfort one another during a candle light vigil at Civic Center Park in Denver, CO, held in honor of the students and one teacher killed at Columbine High School in Littleton, CO on  April 20, 1999, when two former students opened fire on their classmates during a suicide mission. - This year marks the 20th anniversary of the Columbine High School shooting, when two youths aged 17 and 18 armed with guns and home-made bombs killed 12 students and a teacher at Columbine high school in Littleton, Colorado before they both committed suicide. (Photo by JEFF HAYNES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.