Belföld

Még négy órát vitatkoznak a tb-törvényről

Az Országgyűlés február 11-ei első ülésnapján szavaz a visszaküldött egészségbiztosítási törvényjavaslatról, illetve a törvényt megerősítő, a Fidesz által kezdeményezett népszavazási indítványról.

Az egészségbiztosítási előterjesztés záróvitáját a napirend előtti felszólalások után, négyórás időkeretben, a részletes vita szabályai szerint folytatják le – közölte Szili Katalin. Hozzátette: ezt követően tárgyalnák a fideszes népszavazási kezdeményezést, amelyet a párt jövő hét csütörtökig nyújt be. A javaslatot házszabálytól eltéréssel tárgyalják.

Szili Katalin tájékoztatása szerint a törvényt megerősítő népszavazással kapcsolatban problémát jelent, hogy a konkrét szabályozás hiányzik, például az, lehet-e módosító indítványt benyújtani. A házszabálytól eltérésről négyötödös többséggel kell döntenie a Háznak – fűzte hozzá.

Kedden, szerdán dolgoznak

Az Országgyűlés elnöke bejelentette azt is, hogy a parlament ősztől hétfő és kedd helyett áttér a kedd-szerdai ülésezési rendre. Mint mondta, az új ülésezési rend lehetőséget ad a frakcióknak arra, hogy a hétfőt teljes egészében a frakcióüléseknek szentelhessék. Bizottsági ülések ősztől szerdán és csütörtökön lesznek.

A parlamenti munkarend átalakításának kérdését tavaly szeptemberben vetette fel Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. A kezdeményezést azzal indokolta, hogy így jobban elő lehetne készíteni a törvényjavaslatokat és a frakció döntéseit, továbbá hatékonyabban tudnák megszervezni a képviselőcsoport munkáját.

Szili Katalin tájékoztatása szerint az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 11-től június 23-ig tart, június 15-ig rendes ülésszak keretében, azután még két plenáris ülésre kerül sor. A húsvét előtti héten nem lesz plenáris ülés, a bizottságok azonban üléseznek.

Akadályoztatás esetén

A szerdai találkozón a frakciók azt kérték a házelnöktől, készíttesse el a szabályozást, amely hasonlóan az önkormányzati törvényhez az országgyűlési képviselők huzamosabb akadályoztatása, betegsége esetén szabályozná a mandátum sorsát.

(A problémát a 2006 nyarán autóbalesetet szenvedett és azóta kómában fekvő szocialista képviselő, Toller László esete hozta elő.) Az önkormányzati képviselők esetében az a szabály, hogy ha egy évig valaki képtelen ellátni feladatait, elveszíti mandátumát. A javaslat várhatóan február végéig elkészül.

Ombudsmanról szavaznak

Szili Katalin elmondta: az Országgyűlés február 18-án szavaz a Sólyom László köztársasági elnök által adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencről, valamint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelölt Fülöp Sándorról. Adatvédelmi biztost azért kell választani, mert a posztot eddig betöltő Péterfalvi Attila mandátuma december közepén lejárt és nem választották újra, és nem kapott bizalmat a parlamenttől a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsár sem.

Mint elhangzott, a tavaszi ülésszakon két alkotmánybírót is meg kell választani, mivel július 3-án lejár Bihari Mihálynak, az Alkotmánybíróság elnökének és Kukorelli Istvánnak a mandátuma. A Háznak ugyancsak meg kell választania a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hiszen Lomnici Zoltánnak június 26-án lejár a mandátuma. A Legfelsőbb Bíróság elnökére az államfő tesz javaslatot, a parlament kétharmados támogatással választja meg.

Lejárnak

Az Országgyűlés elnöke beszámolt arról, hogy március 29-én lejár az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mandátuma, szintén márciusban pedig a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének és ellenőrző testületének megbízatása. A jelölés február közepén kezdődik. Az Országgyűlésnek tavasszal szintén döntenie kell az Állami Számvevőszék alelnökeiről, továbbá a Független Rendészeti Panasztestület tagjairól.

Szili Katalin a megbeszélésen kérte a frakciókat a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának intézményesítésére.

Oldanak

Ne legyen kötött az elnök személyéhez ennek a nagyon jól kiépített intézménynek a működése – fogalmazott a házelnök. Elmondta azt is, hogy a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanács összetételére, működésére vonatkozó javaslatot március 31-ig kell elkészítenie.

A találkozón az MSZP-t Lendvai Ildikó frakcióvezető, a Fideszt Répássy Róbert frakcióigazgató, KDNP-t Semjén Zsolt frakcióvezető, az SZDSZ-t Kóka János frakcióvezető és Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes, az MDF-et Herényi Károly frakcióvezető képviselte.

Szili Katalin a találkozó előtt külön-külön is egyeztetett a frakciók képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik