Belföld

Jó pénzért VIP-cellát vehettek maguknak a rabok

A tököli és az egri büntetés-végrehajtási intézet jelenleg nyugállományban lévő parancsnokai ellen is vádat emelt vesztegetés miatt a Budapesti Katonai Ügyészség.

Hegedűs Antal, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője kedden elmondta, hogy a két intézményparancsnok a bűncselekmény elkövetésekor, vagyis 2005 és 2006 között még aktív állományban volt, ők vezették az egri és a tököli börtönt.

Az ügyészség több hónapos kiterjedt nyomozás után, 2007 augusztusában nyújtotta be a vádiratot a 11 – részben a büntetés-végrehajtás (bv) kötelékében szolgáló, részben civil – gyanúsított ellen a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

A vádiratban az ügyészség összesen tizenegy személyt vádol különféle bűncselekmények elkövetésével. A vádlottak között van hét bv-ezredes, ezek közül kettő még aktív, öt már nyugállományú, de a bűncselekmények elkövetésekor még ők is aktív állományban szolgáltak, illetve négy polgári személy, akik között ott van a tököli bv-kórház főorvosa és egy büntetés-végrehajtási érdekeltségű cég igazgatója – mondta a vezető ügyész.

Rab is a vádlottak között

A feljelentést részben beismerő vallomásokkal, részben nagyszámú tanúvallomással és okirati bizonyítékokkal sikerült alátámasztania az ügyészségnek. A vádirat szerint a vádlottak a vesztegetés különféle alakzatait, hivatali visszaélés bűntettét, illetve magánokirat-hamisítás vétségét követték el – mutatott rá Hegedűs Antal.

A katonai ügyészség vezetője újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ügyben egy feljelentés miatt indult nyomozás, s egy vesztegető, vagyis egy rab is a vádlottak között van – tette hozzá.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) államtitkára kedden reggel utasította Dömény Sándor dandártábornokot, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnokát a bv-ezredesek ügyében vádemeléssel érintett, még aktív állományba tartozó tisztek fegyelmi felelősségre vonásának megindítására – mondta el az MTI-nek Tímár Zoltán sajtófőnök. Ennek nyomán egy, még aktív állományban tartozó tisztet felfüggesztett a dandártábornok.

Az államtitkár figyelmeztetésben részesítette a megbízott parancsnokot elöljárói intézkedés elmulasztásáért.

Több beszélő, több szabadság a gazdag raboknak

Az MTV hétfő esti Híradója számolt be arról, hogy a katonai ügyészség vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádol több büntetés-végrehajtási ezredest, mert pénzért előnyökhöz juttattak elítélteket. A tudósítás szerint a hat főtiszt pénzért soron kívül engedélyezett beszélőt, vagy büntetés-félbeszakítást a raboknak.

A jól fizető fogvatartottak különleges kedvezményeket nyújtó, „VIP-cellába” kerültek. Volt, akinek egymillió forintjába került, hogy Tökölön, a fiatalkorúak börtönében töltse le a büntetését. A fizetős raboknak – és nemcsak Tökölön, hanem az egri börtönben is – kétszer annyi csomag, beszélő és szabadság járt, mint a többieknek.

Az ügyet március elején kezdik el tárgyalni Győrben. A Fővárosi Bíróság elfogultságot jelentett be, mert az egyik vádlott ülnökként tagja volt a bíróság egyik katonai tanácsának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik