Belföld

Visszaminősítették a kritikus MSZP-tagozatot

Az MSZP választmánya szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a reformok elfogadottságára, a kormányt kritizáló társadalompolitikai tagozatot visszaminősítették, Kondorosi Ferenc kormánybiztos pedig az Új rendről számolt be.

Szeretnénk, ha a következő hetekben minél többet tudnánk az intézkedések hátteréről, céljairól és az elérendő változásokról beszélni az emberekkel – számolt be Simon Gábor a választmány elnöke a népszavazással kapcsolatos álláspontjáról annak kapcsán, hogy a testület ülésén Juhász Ferenc elnökhelyettes, az MSZP népszavazási kampányának koordinátora adott tájékoztatást.

A választmányi elnök szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a reformok társadalmi elfogadottságára, párbeszéddel el kell érni azok megértetését, és világos, egyértelmű válaszokat kell adni az egészségügy, az oktatás, a foglalkoztatás területén felvetődő kérdésekre. Meg kell ragadni minden lehetőséget arra, hogy ezekről a kérdésekről érdemben lehessen szót váltani az állampolgárokkal.

Kiss Péter, az MSZP alelnöke (balra), Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke (középen) és Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese beszélgett az ülés előtt (MTI)

Kiss Péter, az MSZP alelnöke (balra), Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke (középen) és Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese beszélgett az ülés előtt (MTI)

Pár tagozatot visszaminősítettek

A választmány elnöke elmondta: kiegyensúlyozott vita után a testület egyhangúlag döntött a platformok és tagozatok országos minősítéséről. Ezzel kapcsolatban Szűcs Erika, a választmány elnökhelyettese közölte: a hét platform országos minősítése megmaradt, de a tagozatok esetében változások történtek.

A választmány azt kérte a minősítést előkészítő bizottságtól, hogy vegye figyelembe, az MSZP ne működtessen országosan több tagozatot ugyanazzal a témával. A társadalompolitikai tagozat esetében – folytatta – átfedések voltak több tagozat, az egészségügyi, a felsőoktatási és a nemzetpolitikai tagozat munkájával.

A hallgatói, az idegenforgalmi, a jogi és közigazgatási, a karitatív, a képzési, a társadalompolitikai tagozat esetében az országos cím megszűnt. A választmány előkészítő bizottsága azt javasolta, hogy az utóbbi tagozat a továbbiakban inkább platformként működjön.

Az MSZP honlapján olvasható alapszabály szerint a platformok a párton belüli eszmei, ideológiai irányvonalakat jelenítik meg, ezzel szemben a tagozatok fórumot teremtenek a szakpolitikai véleményekre. A párt alapszabálya szerint platformot 300 taggal lehet alapítani, ugyanakkor tagjai, a tagozattól eltérően, csak párttagok lehetnek. A FigyelőNet által megkérdezett MSZP-közeli források szerint így a kritikus szervezetből kizárnák a párton kívülieket, többek között a tagozat tiszteletbeli elnökét, Gazsó Ferenc szociológust is.

A 2005 elején alakult társadalompolitikai tagozat korábban többször kritizálta a kormányt, az MSZP-t. A Gráner Gyula vezette tagozat egyet nem értését fejezte ki többek között a megszorításokkal, az egészségügyi reformmal kapcsolatban.

Új rend, és manifesztum

Az országos minősítés megvonása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tagozatok nem működhetnek tovább, jogaik azonban csökkennek, például azzal, hogy a választmányon szavazati jog nélküli meghívottként vehetnek részt.

Az elnök elmondta: a választmány évindító szombati ülésén Kondorosi Ferenc, az Új rendért felelős kormánybiztos tájékoztatást adott arról, milyen intézkedéseket tervez a kormány a feketegazdaság visszaszorítására, a közlekedésbiztonság fokozására, a szigorúbb fogyasztóvédelem érdekében, illetve a gyűlöletkeltő fellépések ellen.

Ujhelyi István alelnök a párt képzési és továbbképzési stratégiájáról tartott beszámolót. Az MSZP európai parlamenti delegációja az Európai Szocialisták Pártjának manifesztumáról ad tájékoztatást, amely később jelentősen befolyásolhatja az MSZP programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik