Belföld

Zárt ajtók a kormány és az MSZOSZ tárgyalásán

Az új egészségbiztosítási rendszer, az adórendszer átalakítása, a családok vagyoni helyzetének megerősítése szerepelt többek között a kormány és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) képviselőinek pénteki, zárt ajtók mögött tartott megbeszélésén.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint a találkozón az MSZOSZ, illetve tagszervezeteinek képviselői mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter, a kormány társadalompolitikai kabinetjének vezetője vett részt. A kormányszóvivő elmondta: az érdekképviseletek szeretnék, ha az új társadalombiztosítási pénztári rendszer felügyeletében megteremtenék a lehetőséget a munkavállalók és a munkaadók képviseletére. A javaslatot Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter elfogadta. Ez azt jelenti, hogy készülni fog egy ilyen tartalmú módosító indítvány az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz – tette hozzá.

A megbeszélésen az MSZOSZ javasolta, hogy az adórendszer megújításánál legyen alapvető szempont a foglalkoztatás bővítése és a gazdaság kifehérítése. A szakszervezetek egyértelművé tették, hogy fontosnak tartják a személyi jövedelemadó-kedvezmények, különösen az étkeztetés és az üdültetési kedvezmények védelmét. A szakszervezetek azt is kérték, a kormány tegyen további lépéseket annak érdekében, hogy az állami megrendeléseknél részesítsék előnyben azokat a vállalkozásokat, amelyeknél rendezettek a munkaügyi kapcsolatok.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a találkozót követően elmondta: a szakszervezetek öt pontban foglalták össze aktuális kéréseiket, a miniszterelnök valamennyinél fogadókészséget tanúsított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik