Belföld

Farkas Flórián a cigányértelmiség árulásáról

A roma értelmiségnek nem a Magyar Gárdával kellene foglalkoznia elsősorban, hanem a kormány cigánypolitikáját kellene látványosan elutasítania - jelentette ki a Magyar Nemzet című napilap szerdai számában megjelent nyilatkozatában Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom elnöke, aki szerint súlyos árulás tapasztalható a cigányértelmiség körében.

“A cigánypolitika közegében olyan mértékű árulás még nem volt a rendszerváltozás óta” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint számadatok bizonyítják, hogy folyamatosan olvadnak a roma integráció céljait szolgáló összegek.

Farkas Flórián állítását a lap azzal támasztotta alá, hogy összegyűjtötte, mekkora költségvetési támogatásban részesült a roma integráció ügye a Gyurcsány-kormányok alatt. A lap adatai szerint 2004-ben a támogatási összeg 1 milliárd 274,5 millió forint volt.

Ez egy évvel később 1 milliárd 65,4 millió forintra csökkent, majd a második Gyurcsány-kormány megszigorítási politikájának eredményeként 2006-ben 572,5 millió forintra esett vissza. Ugyanakkor 2007-ben már 1 milliárd 7,5 millió forint volt a támogatás, illetve az idei terv további növekedéssel, 1 milliárd 266 forinttal számol.

Cinkos hallgatás

Fidesz politikusa szerint “miközben folyamatosan faragják le a cigányság felzárkózatására szolgáló forrásokat, két kézzel szórják a pénzt olyan, úgynevezett cigány értelmiségieknek, akiknek cinkos hallgatását meg lehet venni”.

A Lungo Drom elnöke példaként azt említette, hogy három kormány közeli cigány értelmiséginek – illetve az ő nevükkel fémjelzett projekteknek – ítéltek meg annyi pénzt, “amennyi összességében szinte az egész magyarországi cigányságnak jut”.

Hiteles értelmiség

Farkas Flórián név szerint Horváth Aladár cigányügyi megbízottat említette, aki “egymaga több százmillió forintra pályázott sikerrel”. Farkas hangsúlyozta, hogy a cigányság felemelését, integrációját csak a hiteles cigány értelmiségre támaszkodva lehet megvalósítani.

Emlékeztetett arra, már számtalanszor figyelmeztetett, hogy Magyarországon is lehetnek éhséglázadások a roma népesség körében. Szerinte a jelenlegi hatalomnak kedvez, ha a botrányok etnikai síkra terelődnek, cigány és nem cigány egymás torkának ugrik, mert így elterelődik a figyelem a valódi felelősökről.

A Lungo Drom elnöke szerint – bár a jelek sajnos nem erre utalnak -, ha a Magyar Gárda működése nem a kisebbségek, és különösképpen nem a cigányok ellen irányul, nem a viszályt szítja, hanem valóban az ország épülését, a kiszolgáltatottak védelmét szolgálja, akkor a cigányoknak is a Magyar Gárdában van a helyük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik