Belföld

Az Ab is átengedte a népszavazást

Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat keddi ülésén.

A Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezések nyomán az Országgyűlés december 17-ei határozataiban elrendelte a népszavazást. A jogorvoslati határidő végéig hét kifogás érkezett, ezek közül hat mindhárom országgyűlési határozatot, míg egy kizárólag a képzési hozzájárulással kapcsolatos határozatot támadta meg.

Az Ab keddi, egyhangúan elfogadott határozataiban egyik kifogást sem találta megalapozottnak, valamennyit elutasította. A referendumra hozzávetőleg március 9-e és április 20-a között kerülhet sor valamelyik vasárnap. A jogszabály értelmében a köztársasági elnök az Ab határozatainak a Magyar Közlönyben történt megjelenésétől számítva tizenöt napon belül írja ki a népszavazást. A referendumot pedig az alkotmánybírósági döntéseket követő negyvenhárom napon túl, de kilencven napon belül kell megtartani.

Sólyom László megfontolt, minden releváns szempontot alaposan mérlegelő döntést fog hozni, és indokolatlanul nem fog késlekedni a népszavazás kiírásával – mondta Kumin Ferenc, az elnöki hivatal főosztályvezetője. Az MTI információi szerint a Magyar Közlönyben ezen a héten szerdán vagy csütörtökön jelenik meg az alkotmánybírósági döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik