Belföld

Felfüggesztették a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét

Fegyelmi eljárás indult a Fővárosi Főügyészség szóvivője ellen, akit egyben szóvivői beosztásából is felfüggesztettek.

A médiában megjelent hírek kapcsán igazoló jelentést kért az érintett ügyésztől, s miután azt megismerte, fegyelmi eljárást rendelt el – mondta Ihász Sándor fővárosi főügyész. Az Index internetes portál a napokban hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amin Varga Gergely egy tavaly szeptemberi, rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalása kapcsán azt mondta: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján.

Az eljárás célja, hogy tisztázza, mi történt, és amennyiben a főügyészségi szóvivő vétkesen megszegte foglalkozása szabályait, akkor megállapítsa fegyelmi felelősségét és szankciót szabjon ki. A legenyhébb szankció a feddés lehet, a legsúlyosabb pedig a hivatalvesztés. Ezen kívül fegyelmi eljárásban például vezetői kinevezéstől is megfoszthatják az érintettet, vagy fizetési fokozatában visszasorolhatják, illetve megrovásban is részesíthetik – fűzte hozzá Ihász Sándor.

Varga Gergely az ellene folyó fegyelmi eljárás közben tovább dolgozhat ügyészként, csupán szóvivői megbízatása alól van felfüggesztve. A fegyelmi eljárás határideje 30 nap, ami meghosszabbítható. Ihász kérdésre válaszolva hozzátette: csak a sajtóból értesült arról, hogy feljelentik, vagy feljelentették Varga Gergelyt. Ha ez megtörténik, az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el, nem pedig a Fővárosi Főügyészség – jelezte.

Ajánlott videó