Belföld

Közéleti munkatársakat képez az egyház

Közéleti munkatársi képzést indít a Magyar Katolikus Egyház a plébániai munkatársak és az egyházon belül működő vagy ahhoz kapcsolódó civil szervezetek tagjai számára - közölte Gábor Miklós, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom irodavezetője.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a Faludi Ferenc Akadémia, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Ifjúsági Mozgalom közös szervezésű szemináriumának célja, hogy a plébániák, katolikus társadalmi szervezetek minél hatékonyabban képviseljék magukat szakértőiken keresztül a helyi önkormányzat, a média, az oktatás és a kultúra területén.

Ezeknek az intézményeknek ehhez viszont egyaránt ismerniük kell az egyház őket érintő tanítását és a civil szféra működésére vonatkozó szabályozásokat – mutatott rá az irodavezető.

A tanfolyam megismerteti a résztvevőkkel az egyház társadalmi tanítását, részletesen feldolgozza a Magyar Katolikus Püspöki Kar 1996-ban megjelent szociális körlevelét, valamint a 2007-ben magyarul is megjelent, Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma című dokumentumot – közölte.

Egyházi HR-esek

Gábor Miklós, aki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye társadalmi kapcsolatok referense is, elmondta, hogy tréning jellegű foglalkozások keretében foglalkoznak többek között emberi erőforrás- menedzsmenttel, a forrásteremtés elméletével, pénzügyi tervezéssel, szervezeti kommunikációval és konfliktuskezeléssel.

Hallgatóik megismerkednek azzal, “hogyan célszerű a helyi nyomtatott vagy elektronikus sajtóban nyilatkozni, miként kell a plébániai közéleti munkatársaknak jól kommunikálni”.

Pénzről is tanulnak

Tanulmányaik során bepillantást nyernek az állam és egyház kapcsolatába, az állami és egyházi jogi szabályozásba, a nonprofit szektor jogi, pénzügyi, adózási szabályozásába. Ezenkívül foglalkoznak az önkormányzatok finanszírozási rendszerével és a szociális ellátórendszer átalakulásával – tette hozzá.

A tanfolyamra felvételizni kell, mert nagy igény mutatkozik rá, ugyanis az egyházmegyei zsinatok kiemelten kezelik a plébániákon folyó oktatási-kulturális és közéleti feladatokat. A 40 főre tervezett szemináriumsorozat februártól júniusig tart. Az érdeklődők további két hónapos képzés után Országos Képzési Jegyzék (OKJ) besorolású, nonprofit ügyintéző vizsgát tehetnek – mondta Gábor Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik