Belföld

Gyurcsány most nyugatra tart

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök indiai útját követően, január 22-én kedden Strasbourgba, majd Davosba utazik - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Daróczi Dávid elmondta, a miniszterelnököt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke hívta meg Strasbourgba, ahol a kormányfő a közgyűlés januári ülésszakán fog felszólalni.

Gyurcsány Ferenc beszédében kiemelten foglalkozik majd az Európa Tanács európai biztonsági rendszerben betöltött szerepével, a szervezet jövőbeni feladatvállalásának lehetőségeivel, valamint a Tanács és az Európai Unió viszonyával is – tette hozzá.

Egyeztet

A kormányszóvivő közölte, Gyurcsány Ferenc látogatása során találkozik a Parlamenti Közgyűlés új elnökével, Lluís Maria de Puiggal is, aki hétfői beiktatása után az elsők között a magyar kormányfőt fogadja. A miniszterelnök megbeszélést folytat majd az Európa Tanács főtitkárával, Terry Davis-szel is – közölte.

Kitért arra, Strasbourgból a kormányfő a Világgazdasági Konferencia rendezőinek meghívására még aznap Davosba utazik, ahol két napot tölt el.

Európába érnek a reformok

Gyurcsány Ferenc a világgazdaság 2008-ban várható fejlődésének irányaival foglalkozó kerekasztal megbeszélésen vesz majd részt, és a tervek szerint a magyarországi reformokról és a reformok Európájáról is kifejti majd gondolatait – mondta.

A kormányszóvivő beszámolt arról, Svájcban a miniszterelnök kétoldalú megbeszéléseket folytat, többek közt a svájci államelnökkel, Pascal Couchepin-nel, az unió pénzügyi biztosával, Joaquín Almuniával, Ilham Alijev azeri miniszterelnökkel, valamint Rupert Murdoch-kal, a News Corporation elnökével is.

Hatmilliós különgép

Daróczi elmondta, Gyurcsány Ferenc különgéppel utazik Starsbourgba, amellyel még aznap továbbrepül Zürichbe, ahonnan autón utazik tovább Davosba. A Világgazdasági Konferencia ülése után menetrendszerinti járattal érkezik vissza Zürichből Budapestre, a strasbourgi delegáció tagjai pedig a különgéppel még 22-én hazatérnek Budapestre – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a gépet a kormányzat az Air Investtől bérli 6,3 millió forintért. A különgép bérlésére azért van szükség, mert ez az olcsóbb megoldás: Strasbourgba, majd onnan Zürichbe is csak többszörös átszállással lehet eljutni, ami legalább egy nappal meghosszabbítaná az utazást, és jelentősen megnövelné a kinttartózkodás költségeit – hangoztatta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik