Belföld

Az időjárás az influenzát támogatja

A borult, felhős égbolton szerdán néha előbújik a nap, délután 4-11 fokra számíthatunk. A szinte tavaszias időben gyorsabban szaporodik és terjed az influenzavírus, a melegfronti hatás pedig a gyulladásos betegségeknek kedvez.

Szerdán a keleti területeken változóan felhős az ég, az ország más részein továbbra is a borultság lesz a jellemző, az északi területeken számíthatunk gyenge esőre – írja az Időkép.hu. Mérsékelt marad a déli irányú szél, a kora reggeli órákra -1 és 2 Cesius-fok közé süllyed a hőmérő higanyszála. Délután is marad a változóan felhős idő, de több-kevesebb napsütés majd mindenhol várható.


Jön a tavasz

Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből főleg északon alakulhat ki kisebb zápor. Élénk lesz a déli szél, a Dunántúlon erősebb, sőt akár viharos széllökések is előfordulhatnak. Napközben 4 és 11 fok körüli, tavaszt idéző értékeket mérhetünk. Csütörtök reggel reggel a nyugati tájakon erősen felhős, borult, másutt változóan felhős égre ébredhetünk. Gyenge eső a Dunától nyugatra eső területeken lehet. A szél mérsékelt délkeleti irányú lesz. A reggeli minimum -1 és 4 Celsius-fok között alakul.


Egy fölénk húzódó melegebb légtömeg miatt az elmúlt hetek hideg és borongós napjait márciust idéző, enyhe és napos szombat váltotta a Dunántúlon. A legmagasabb hőmérsékletet Győrött mérték észlelőink, ott délután 14 fok volt. Vasárnap pont az ország másik felében, keleten láthattunk pulóveres járókelőket, elvétve egy-egy rövidujjú pólóst is. Debrecenben vasárnap háromnegyed egykor szintén 14 fokot mértek. A következő napokban is marad az enyhe idő.


Dőzsöl az influenza

A szerdai napon melegfronti hatás érvényesül, ezért fejfájás, esetenként migrénes panaszok, rossz közérzet és fáradékonyság jelentkezhet. A szervezet fizikai teljesítőképessége csökken, a gyulladásos betegségek száma növekedhet. A jelenlegi párás, enyhe idő kedvez az influenzavírus szaporodásának, gyors terjedésének, ezért fontos, hogy minél több C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, és lehetőleg kerüljük a túlzsúfolt helyeket. A légszennyezettség növekszik, helyenként ismét magas értékeket mérnek.


A reggeli órákban többfelé alakulhatnak ki köd-és párafoltok, melyekben hirtelen és számottevően –akár 100 méter alá – is csökkenhet a látótávolság. A köd és a párásság – az ország nyugati területeinek kivételével – tartósan megmaradhat. A nap első felében csak szórványosan, késő délutántól viszont egyre többfelé számíthatunk csapadékra, ezek környezetében síkos, vizes útszakaszokkal találkozhatunk. Az erős légmozgás, és az időnként előforduló csúszós, csapadéktól nedves útszakaszok miatt növekszik a féktávolság, ezért a gépjárművezetőknek ajánlott az átlagosnál nagyobb követési távolságot tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik