Belföld

Sólyom februárban kitűzheti a népszavazás napját

Az Alkotmánybíróság azon van, hogy minél előbb, lehetőleg február elején döntsön a Fidesz népszavazási kezdeményezését elrendelő országgyűlési határozathoz érkezett kifogásokról – közölte Sereg András, a testület sajtófőnöke.

Sereg András tájékoztatása szerint hét kifogás érkezett a testülethez, amelyekben a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazást elrendelő december 17-i országgyűlési határozat alkotmányosságát kérdőjelezték meg a beadványozók. A Fidesz korábban azt mondta: várják az Ab döntését, és szerintük ez volt az utolsó alkalom arra, hogy a kormány mesterkedéseivel hátráltassa a népszavazást.

Az Alkotmánybíróság döntése után a köztársasági elnök jogosult a népszavazás napját kitűzni, a jogorvoslat elbírálását követő 15 napon belül. Ha tehát az Alkotmánybíróság február elején elbírálja a kifogásokat, Sólyom László még februárban kitűzheti az időpontot.

A népszavazást legkésőbb 43 nappal a szavazás napja előtt, a jogorvoslat elbírálását követő 90 napon belüli időpontra kell kitűzni, így – február elejétől számítva – ez az időszak májusig tarthat.

A Fidesz kedden este kezdődő háromnapos elnökségi ülésén is a közelgő népszavazás lesz a fő téma. A tanácskozáson részt vesz Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója is, aki tavaly november elején kezdett országjárásba, és akkori bejelentése szerint csaknem 30 városba és 120 kistelepülésre látogat el a következő hónapokban, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazás támogatására buzdítson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik