Belföld

Nyilvánosságot követel a Fidesz a kormánynegyed-ügyben

A Fidesz a kormányzati negyed szerződéseinek nyilvánosságra hozását követeli, hogy pontosan tudni lehessen: a kormány mennyi pénzt "pocsékolt el" erre a projektre - mondta a párt országgyűlési képviselője vasárnap. A kormányszóvivői iroda erre úgy reagált: kár nincs, ingatlanbefektetés van, új városközpont pedig lesz.

A Fidesz hétfőn levélben fordul Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, Kiss Péter kancellárminiszterhez, és Veres János pénzügyminiszterhez, s ebben azt kérik, minden részletre kiterjedően hozzák nyilvánosságra a kormányzati negyed szerződéseit, hogy kiderüljön: mennyi költött el erre a projektre a kormány – mondta Balsai István sajtótájékoztatóján.

Tudni szeretnék azt is, hogyan pótolja a kormány azt a 30 milliárdos költségvetési bevételi előirányzatot, amit a feleslegessé váló minisztériumi épületek eladásából terveztek. Illetve arra is kíváncsiak, igaz-e a hír, miszerint a kabinet a beruházás leállítása után is eladná a kormányzati épületeket, majd azokat visszabérelné. Tudni szeretnék azt is, miért működik tovább a projekt monitoring iroda az év végéig, ha leállt a fejlesztés – tette hozzá a politikus.

Úgy vélte, a kormánynak arra nincs felhatalmazása, hogy az üres telek hasznosításával foglalkozzon. A Fidesz ezért felkéri a pénzügyminisztert: álljon a nyilvánosság elé, és “indokolja az adófizetők pénzének további pocsékolását a projekt iroda működtetésével” – mondta a politikus.

A kormányszóvivői iroda erre az MTI-nek úgy reagált: kár nincs, ingatlanbefektetés van, új városközpont pedig lesz, a szakértők a fővárosi és a kerületi önkormányzattal közösen dolgozzák ki a Nyugati pályaudvar mögötti, az állam tulajdonában lévő és jelenleg parlagon heverő terület megújításának terveit.

A kormány szerint nem érte semmilyen kár az adófizetőket azzal, hogy a kormányon kívül álló okok miatt lekerült a napirendről a kormányzati negyed megépítése. Az előkészítésre fordított összeg túlnyomó részét ugyanis a helyszínül szolgáló telkek megvásárlása tette ki, az ingatlan pedig nem veszett el, ráadásul az állam egy állami cégtől vette meg az ingatlant, a pénz tehát megvan.

Az iroda szerint hasznos célra ment el a pályáztatás és az előkészítő munkálatok ára is, hiszen ezek segítségével épül majd meg Budapest új negyede.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik