Belföld

Szerdán ismerjük meg az ombudsmanjelölteket

Sólyom László köztársasági elnök jövő héten szerdán bemutatja ombudsmanjelöltjeit a parlamenti pártoknak - tájékoztatott a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A pártok frakcióvezetői a Sándor-palotában ismerhetik meg a jelölteket. A köztársasági elnöknek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben az Országgyűlés nem támogatta Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát. A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsár megválasztását 98 igen, 245 nem szavazattal utasította el a parlament, Péterfalvi Attila eddigi adatvédelmi biztost pedig 207 igen, 143 nem voks mellett nem választották újra.

Az Országgyűlés annak ellenére utasította el a két jelöltet, hogy korábban a Fidesz, KDNP, az MDF és az SZDSZ is azt jelezte, mindkét jelölt megválasztását támogatja, az MSZP-ben nem volt kötelező voksolás, mindenki a lelkiismerete szerint szavazhatott. Sólyom Lászlónak az elutasító szavazás után harminc nap áll rendelkezésére, hogy jelöljön, a szavazás december 17-én volt.

A döntés után az államfő azt mondta: csalódást okozott neki, hogy a parlament nem választotta meg az ombudsmanjelölteket. Az államfő szerint a szavazás minden szakmai alapot mellőzött, és politikai döntés született. Kumin Ferenc, az elnöki hivatal főosztályvezetője a szavazás után jelezte: a köztársasági elnök továbbra is önállóan, nem a politikai pártok bevonásával dönt a jelöltek személyéről.

Ajánlott videó