Belföld

Perelik az uniós pénzekkel csaló kiskunhalasi diszkót

Inkasszót rendeltek el a pályázati csaláson ért Disco Magic Kft. ellen. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyébként kész pert indítani az uniós támogatást szabálytalanul felhasználó cég ellen. A támogatási összeg visszafizetésének határideje december 29 volt.

A kiskunhalasi székhelyű társaság 24 millió 735 ezer forintnyi vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el egy két évvel ezelőtti pályázaton, mégpedig versenyképességének erősítéséhez, új fény- és hangtechnikai berendezések vásárlásához – áll a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleményében. Az NFÜ az elmúlt év októberében indított vizsgálatot egyrészt a sajtóban megjelent híradások, másrészt a Disco Magic Kft. beszámolási kötelezettségének elmulasztása miatt.

A helyszíni ellenőrzés során nyilvánvalóvá vált, hogy bár a cég számlával igazolt, tételes elszámolást nyújtott be az NFÜ-nek, az abban feltüntetettnél jóval gyengébb minőségű és alacsonyabb árú eszközöket szerzett be. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség úgy rendelkezett, hogy a Disco Magic Kft. fizesse vissza a teljes támogatási összeget.

Miután a vizsgálat nem csak szabálytalanságokat állapított meg, hanem bűncselekményekre utaló jeleket is felfedett, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságán.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007 első három negyedévében az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi irodájának 46 olyan, 10 ezer euró feletti esetet jelentett, amelyek kapcsán szabálytalanságot vizsgált. Az elkövetett szabálytalanságok egy részében a kedvezményezettek már pályázatuk benyújtása előtt megkezdték a projektet, más részében meg sem valósították azt. Típushibának bizonyult a pénzügyi nyilvántartás szakszerűtlensége, illetve az, hogy a kedvezményezettek eltértek a támogatási szerződésben foglaltaktól.

A sikeresen pályázók számos esetben megsértették a közbeszerzési törvényt, téves elszámolást nyújtottak be, vagy nem elszámolható költségeket próbáltak meg elfogadtatni. Néhány esetben büntetőjogi értelemben vett csalás történt. Előfordult, hogy a projekteket megvalósító cégeknek közös volt a tulajdonosuk, aki saját cégei között számlázott. De akadt olyan is, aki már megvalósult beruházást akart újra kifizettetni az uniós források terhére.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Disco Magic Kft. ügyében eddig hozott és szükség esetén még várható intézkedéseivel is nyilvánvalóvá kívánja tenni, hogy az Európai Uniótól érkező források lekötésekor, a pályázatokon elnyerhető támogatások odaítélése során a lehető legteljesebb körültekintéssel, és a legnagyobb szigorral jár el – álla közleményükben.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Hatalmas rágcsálók jelentek meg Budapesten

Több tucat példányuk él a fővárosban, a szakértő szerint egyre több megtelepedésre alkalmas budapesti területet foglalnak el. Az eurázsiai hód a maga 100-120 centijével, 25-30 kilójával a világ második legtermetesebb rágcsálója és itt él velünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73886068, Ola Rosling interj˙, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.